Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag är vingklippt, säger Erling Persson som stått på parkeringsfickan i över en vecka nu. Men så kommer Kenneth Johansson. Foto: SVT

Erling Persson strandsatt på E45:an efter polisens spikmatta – stannade inte på signal

Uppdaterad
Publicerad

75-årige Erling Persson har varit strandsatt längs med E45:an sedan förra måndagskvällen efter att polisen punkterat bildäcken med spikmatta.

– Jag är vingklippt, säger han.

Nu har en privatperson ryckt in för att hjälpa honom.

Se platsen där Erling Persson varit strandsatt i åtta dagar i klippet.

Han ska ha kört i flera mil med polisen efter sig utan att förstå att han skulle stanna. Till sist lade de ut en spikmatta för att få stopp på honom och ta ett nykterhetstest som visade negativt. Själv förstår han inte varför han blev stoppad över huvud taget och anser att polisen ska stå för däckbytet.

Bilen han körde har dock haft körförbud sedan 19 februari, visar det sig när SVT kollar med Transportstyrelsen.

Att stå för däckbytet varken kan eller får polisen göra, uppger deras presstalesperson Lars Hedelin, som inte heller kan kommentera det enskilda fallet med mer än att de inte har någon anledning att tro att patrullen utfört sin uppgift på något felaktigt sätt.

Körkortet omhändertogs på plats

De ska också ha omhändertagit hans körkort och skickat det till Transportstyrelsen, vilket är praxis om det finns misstanke om att tillståndet kan behöva omprövas. Erling Persson säger att han fått besked om att körkortet har skickats tillbaka till honom och ligger på postkontoret, men dit kan han inte ta sig eftersom däcken är punkterade.

Erling berättar att han är van att bo i sin bil men att stå vid vägkanten har varit extra otrevligt då bilen har utsatts för äggkastning.

Får hjälp av Kenneth

Kenneth Johansson läste om Erling i Nya Wermlands-tidningen, som var först med att berätta historien, och blev bestört.

– Jag tycker inte att folk ska behandlas på det viset, säger han innan de tillsammans åker till Kil för att köpa mat och se om de punkterade däcken kan lagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.