Se hur Helena Hellström gör när hon klär om en möbel från 40-talet. Foto: SVT

Ett års kö för att klä om möbler

Publicerad

Allt fler vill klä om gamla möbler som slitits ut, men det kräver ordentligt med erfarenhet och skicklighet för att få det snyggt. Samtidigt som kön ökar till möbeltapetseraren i Arvika – som är en av få av sitt slag i Värmland – finns det bara två skolor som utbildar nya tapetserare.

I fönstret står en sliten fåtölj från 1700-talet och på väggen hänger tyger av alla de slag. Helena Hellström kan laga fåtöljer från grunden och enligt konstens alla regler. Det har hon gjort i tio års tid och på onsdag tar hon äntligen emot sitt mästarbrev, som delas ut i Blå hallen i Stockholm.

– Det känns jättestort, säger hon.

Två skolor kvar

Hon är en av fyra värmländska medlemmar i tapetserarmästareföreningen, som kontrollerar yrkesverksamma tapetserares kvalitet och skicklighet. Inflödet av nyutbildade tapetserare är inte stort. De senaste åren har flera utbildningar lagt ned och nu finns bara två skolor kvar.

Men samtidigt ökar efterfrågan på det gamla hantverket.

– För tio år sen, när jag började, var det inte alls så mycket. Det var mest äldre personer som lät klä om sina möbler, nu är det ungdomar och alla åldersgrupper, säger Helena Hellström.

”Ligger i tiden”

Den som vill att Helena Hellström ska fräscha upp en möbel får vänta i nästan ett år. Det strömmar in nya beställningar varje dag till hennes tapetserarverkstad. Hon tror att det beror på att folk blivit mer medvetna om återbruk.

– Det ligger i tiden, man vill ta vara på sina gamla möbler och köper kanske på loppis, säger hon.

I klippet ovan kan du se hur Helena gör när hon klär om en möbel från 40-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.