Foto: SVT

Exklusiv klänning av Munkforsstål

Uppdaterad
Publicerad

Kallvalsat stål från Munkfors har fått ett nytt användningsområde. På modemässan i Stockholm lanseras det nämligen på catwalken som ett framtidsmaterial inom couture.

– Det är en kul grej för oss att kunna leverera stål till något man normalt inte förknippar med stål, säger Göran Jansson, vd för Voestalpine Precision Strip AB i Munkfors, tidigare Uddeholm Strip Steel.

Modedesignern Naim Josefi inledde ett samarbetat med stålindustrin när han 3D-printade ett par skor till artisten Lady Gaga. Efter det fick han mersmak. I höstas fick iden att göra en klänning av tunt stål och det var då vägarna ledde honom till Munkfors.

– Jag bad dem att färga stål åt mig och så skickade de några prover som var helt fantastiska, sedan körde vi, berättar Naim Josefi.

– Vi tyckte det var en kul grej och som kuriosa kan jag nämna att vi långt tillbaka i tiden faktiskt har levererat stål till korsetter och krinoliner, så detta blir lite som att knyta ihop säcken, säger Göran Jansson.

Vad tror du om möjligheterna att slå sig in i modebranschen igen?

– Ja, det har jag svårt att sia om, men det här är spännande. Det är väldigt få som kan tillverka ett så tunt bandstål som vi gör. Bitarna till klänningen är 22 hundradelar av en millimeter, alltså 0,022 mm tjockt. Det kan också liknas vid en sjättedel av ett medeltjockt hårstrå, säger Göran Jansson.

Närproducerad stålklänning

Naim Josefi har fått äran att öppna årets modemässa på Berns i Stockholm och som avslutning kommer stålklänningen att premiärvisas.

Han beskriver arbetet med klänningen som ett flera veckor långt meditativt tillstånd där alla paljetter sys fast för hand i det sköra tyget sidenchiffong. Stålklänningen är med andra ord ett handarbete utöver det vanliga.

Även om det här handlar om en ytterst exklusiv klänning som görs i några få exemplar tror Naim Josefi att det finns en spännande framtid för det värmländska stålet även inom modebranchen. Han tycker också att det borde inledas samarbeten med andra industrier som skogsindustrin.

– Det är en av poängerna med det här att vi har råvaran här. Vi vill göra det närodlat, säger Naim Josefi med ett brett leende.

Ska till modemässan

Göran Jansson har ännu inte sett klänningen, men han kommer vara på plats på modemässan. Förväntningarna är på topp inför vad detta ska leda till. 

– Jag tycker det skulle vara fantastiskt kul om det ledde till något mer. Klänningen ger en bild av vad man faktiskt kan göra med våra avancerade produkter.

Kan det bli fler stålkläder?

– Skulle det utveckla sig vill vi förstås gärna hjälpa till.

Har du några andra nya drömprodukter?

– Inget jag kan prata om just nu. Det senaste vi lanserade är ett material till en ventil i ett kylskåp och det klassas som det bästa i världen på marknaden, säger en belåten Göran Jansson.

Fakta

290 anställda

Tillverkar bl a rakblad, skalpeller, delar till pappersindustrin och tryckerier, ventiler och sågstål och numera även detaljer till modebranchen.

Källa: Voestalpine Precision Strip AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.