Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sandra Friberg om sannolikheten att bröderna i Kevin-fallet får skadestånd. Foto: Pressbild, UU.

Experten: Många omständigheter talar starkt för ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Christian Karlsson och Robin Dahléns skadeståndskrav mot staten är unikt och därför är det väldigt svårt att säga något om vad utfallet kan tänkas bli, menar Sandra Friberg, docent i civilrätt.
– Men det finns många omständigheter kring fallet som starkt talar för att ersättning bör utgå i någon omfattning, säger hon.

Det var för 22 år sedan som Christian Karlsson och Robin Dahlén, då fem och sju år gamla, pekades ut som fyraårige Kevins mördare. För två år sedan avskrevs misstankarna och idag har de lämnat in en skadeståndsansökan till Justitiekanslern.

I ansökan yrkar de båda bröderna på totalt 20 miljoner kronor i ersättning för ideell skada. I andra hand yrkas ersättning ex gratia, vilket innebär att de kan få ersättning även om det inte finns någon rättslig grund för det, av nåd.

– Det görs när man ändå anser att det har begåtts så allvarliga fel eller att staten ändå av rättvise- eller humanitestsskäl bör utge ersättning, säger Sandra friberg.

Hör mer i klippet ovan, där hon också svarar på hur stort skadeståndskravet är i jämförelse med andra JK-fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet