Foto: Bengt Andersson

Kraftig explosion i kraftverk i Eda

Uppdaterad
Publicerad

En explosion inträffade inne på Sundshagfors kraftverk på söndagseftermiddagen.

Explosionen ska ha varit kraftig och hörts långväga, berättar Lars-Erik Karlsson, räddningschef i beredskap i Eda.

Explosionen orskakade brand

Explosionen skedde i ett ställverk inne i byggnaden och orsakade snabbt en fullt utvecklad brand. Larmet kom vid 14-tiden och strax efter 15 hade räddningstjänsten precis börjat sitt släckningsarbete.

– Hela byggnaden brinner, men vi har läget under kontroll säger Lars-Erik Karlsson, räddningschef i beredskap i Eda till SVT Nyheter Värmland.

Dörren flög ut

Explosionen ska ha orsakats av ett elektriskt fel och var så kraftig att den tryckte sönder delar av byggnaden.

– Dörren hade flugit ut och låg på marken, säger Lars-Erik Karlsson.

Ingen person befann sig i eller i närheten av kraftverket när explosionen skedde. Det finns heller ingen risk för spridning, eftersom det inte finns några andra byggnader i närheten.

Ytterligare explosionsrisk

Vid 17-tiden kunde branden slälckas och räddningstjänsten gjorde sig redo att lämna platsen. Man hade befarat att det kunde vara svårsläckt, eftersom det finns så mycket olja i generatorerna, men släckningen gick ändå bra.

– Inledningsvis fick vi hålla oss en bit ifrån och släcka på grund av explosionsrisk, men efter ett tag kunde vi gå in och släcka, säger Lars-Erik Karlsson.

Vid 17-tiden lämnade också polisen platsen.

– Det handlar troligtvis om en transformator som blivit överhettad och det finns ingen misstanke om brott, säger Stefan Sundberg, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.