Foto: David Hårseth/Dagsmedia.seVisa alla (4)
Visa alla (4)

Kraftig explosion vid gymnasieskola i Karlstad – ingen skadad

Uppdaterad
Publicerad

En större explosion hördes från en gymnasieskola i centrala Karlstad. Ingen har skadats och polisen misstänker att någon smällt av en hemmagjord smällare utanför skolan.

Explosionen hördes över centrala Karlstad vid 14.45-tiden på tisdagseftermiddagen. Strax efteråt larmade SOS ut att det ryker från taket på Tingvallagymnasiets gymnastiksal i Karlstad. Efter att ha sökt i området under en dryg timmes tid lämnade räddningstjänsten platsen – utan att ha funnit orsaken till explosionen.

Polisen teori är att det rör sig om en hemmagjord, kraftig smällare av något slag.

– Ett vittne har sett två svartklädda personer tända något som såg ut som en stubin och sedan gå från platsen. Sedan kommer den här tryckvågen som är så kraftig att den utlöser billarm runt om i stan, säger Christer Magnusson, vakthavande befäl på Värmlandspolisen.

Vad är brottsrubriceringen?

– Just nu är det brott mot ordningslagen, det vill säga att någon avfyrat någon form av fyrverkeripjäs i tättbebyggt område.

Har ni gripit någon?

– Nej, vi har inte så mycket att gå på förutom de har två svartklädda personerna. Vi har hittat spår, men jag vill inte gå in på vilken typ av spår det rör sig om. Men vi tror att det rör sig om en smällare av grövre kaliber, säger Christer Magnusson.

– Ingen har skadats och vi har inte hittat några skador på någon fastighet. Det är en oerhörd lättnad att allt har gått bra, säger Ola Åkesson på räddningstjänsten.

Elever vittnen

– Vi satt i fönstret här uppe och jobbade när vi hörde en kraftig smäll. Fönterrutorna skallrade då sprang vi ut och kollade vad som har hänt, säger en av eleverna på Tingvallagymnasiet som SVT Nyheter Värmland talat med.

Enligt vittnesuppgifter var smällen så kraftig att den utlöste billarm på Kungsgatan, flera kvarter bort.

– Det har hörts en mycket hög smäll och en stor rökpelare har synts från Tingvallagymnasiet, säger Stefan Wickberg, pressinformatör vid polisen region Bergslagen.

Polisen skickade tre patruller till platsen.

– Vår uppgift är initialt att hjälpa räddningstjänsten så att de kan jobba. Har det smällt en gång kan man inte utesluta att det smäller en gång till, säger Stefan Wickberg.

Enligt SVT:s medarbetare på plats kom smällen från gymnastikhallen, eventuellt från ett fläktrum. Räddningstjänst och ambulans är på plats men det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats.

Elever sprang ut

Lokalen är utrymd och elever står utanför i klungor och pratar. Många är uppskakade och undrar vad som har hänt, enligt rapport från SVT-medarbetaren på plats.

Skolans biträdande rektor, Peter Myrman, satt i möte och hörde smällen.

– Det har varit någon form av explosion men vi vet inte exakt var. Räddningstjänsten har inte hittat någonting inne i gymnastiksalen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer