Leona Rixer från Karlstad har sin önskelista för sommaren klar Foto: TT/SVT

Extra långt sommarlov i delar av Värmland

Uppdaterad
Publicerad

I år är sommarlovet i vissa kommuner i Värmland längre än vanligt. Men hur planerar man för ett elva veckor långt skoluppehåll? Leona Hartung Rixer från Karlstad har sin önskelista för sommaren klar.

– Jag ska gå på läger, barnens brand- och säkerhetsläger, kanske två veckor på gymnastikläger och kanske en vecka på Sundstalägret. Det ska bli härligt med långt sommarlov, säger Leona innan hon drar iväg för att hinna till skolan i tid.

Leona går i årskurs ett på Kroppkärrsskolan. Hon och hennes bror har knappt tre veckor kvar till sommarlovet. Ledighet att se fram emot, men för föräldrar – ett pusslande med semesterveckor och barns aktiviteter.

– Jag unnar absolut barnen ett långt och härligt sommarlov. Det jag kan känna är att det är lite väl långt i år både ur ett lärandeperspektiv, att de får ett väldigt långt avbrott från skolverksamheten, sedan sätter det väldigt stor press på föräldrarna att få ihop sysselsättning till barnen alla dessa elva veckor, säger Leonas mamma Johanna Rixer.

Extra långt just i år

Men ett elva veckor långt sommarlov är ingenting skolbarn får lov att vänja sig vid eftersom det handlar om en tillfällig förändring berättar kommunalrådet Niklas Wikström.

– Vi kommer att ändra nu läsåret 19/20 och då kommer man att börja en vecka senare i augusti och nästa år så blir terminen en vecka längre så det är en anpassning vi gör under det kommande läsåret. Sedan blir det lika långt som det brukar vara.

Anledningen till den förskjutna terminstarten är en anpassning till företag i Europa.

– Vi ser att man vill ha en senare semester idag än tidigare. Och så vill vi ha lika terminsgränser i hela regionen, berättar kommunalrådet. Det blir en vecka längre nu, kan man tycka, men när vi har rättat till det kommer vi inte att ändra.

Så säger reglerna

Enligt grundskoleförordningen ska läsåret börja i augusti och sluta i juni och ha minst 178 skoldagar och minst 12 lovdagar. I Kil får man det längsta sommarlovet i år, där slutar vårterminen redan den 4 juni och höstterminen börjar inte förrän 21 augusti.

Aktiviteter och sommarläger

Leona Hartung Rixer, som går i skolan i Karlstad kommun går på sitt sommarlov den 7 juni. Då väntar förhoppningsvis flera veckors aktiviteter och sommarläger. Men att planera och få ihop sommaren med för få semesterveckor i förhållande till barnens sommarlov är inte alldeles enkelt, berättar hennes mamma.

– Min son kommer att gå på innebandy- och fotbollsläger, där är man ju garanterad plats men dottern är anmäld till kommunala läger och där lottas ju platserna ut så det blir ju ett litet spel, man får hoppas att hon kommer in, säger Johanna Rixer.

”En kostnadsfråga”

Kommunalrådet Niklas Wikström säger att det inte skett någon särskild satsning på sommarlovsaktiviteter just i år men att man har ökat på antalet sommarlovsktiviteter de senaste åren.

– Det kan ju bli en kostnadsfråga för många, fortsätter Johanna Rixer när hon vinkat av barnen utanför skolan. Det är ju inte alla som har möjlighet att ha barnen på läger flera veckor. Det kan vara kul med ett eller två läger men när det ska täcka tre, fyra, fem veckor så blir det ju ansträngande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.