Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Leona Hartung Rixer från Karlstad har sin önskelista för sommaren klar Foto: TT/SVT

Extra långt sommarlov i delar av Värmland

Uppdaterad
Publicerad

I år är sommarlovet i vissa kommuner i Värmland längre än vanligt. Men hur planerar man för ett elva veckor långt skoluppehåll? Leona Hartung Rixer från Karlstad har sin önskelista för sommaren klar.
– Jag ska gå på läger, barnens brand- och säkerhetsläger, kanske två veckor på gymnastikläger och kanske en vecka på Sundstalägret. Det ska bli härligt med långt sommarlov, säger Leona innan hon drar iväg för att hinna till skolan i tid.

Leona går i årskurs ett på Kroppkärrsskolan. Hon och hennes bror har knappt tre veckor kvar till sommarlovet. Ledighet att se fram emot, men för föräldrar – ett pusslande med semesterveckor och barns aktiviteter.

– Jag unnar absolut barnen ett långt och härligt sommarlov. Det jag kan känna är att det är lite väl långt i år både ur ett lärandeperspektiv, att de får ett väldigt långt avbrott från skolverksamheten, sedan sätter det väldigt stor press på föräldrarna att få ihop sysselsättning till barnen alla dessa elva veckor, säger Leonas mamma Johanna Rixer.

Extra långt just i år

Men ett elva veckor långt sommarlov är ingenting skolbarn får lov att vänja sig vid eftersom det handlar om en tillfällig förändring berättar kommunalrådet Niklas Wikström.

– Vi kommer att ändra nu läsåret 19/20 och då kommer man att börja en vecka senare i augusti och nästa år så blir terminen en vecka längre så det är en anpassning vi gör under det kommande läsåret. Sedan blir det lika långt som det brukar vara.

Anledningen till den förskjutna terminstarten är en anpassning till företag i Europa.

– Vi ser att man vill ha en senare semester idag än tidigare. Och så vill vi ha lika terminsgränser i hela regionen, berättar kommunalrådet. Det blir en vecka längre nu, kan man tycka, men när vi har rättat till det kommer vi inte att ändra.

Så säger reglerna

Enligt grundskoleförordningen ska läsåret börja i augusti och sluta i juni och ha minst 178 skoldagar och minst 12 lovdagar. I Kil får man det längsta sommarlovet i år, där slutar vårterminen redan den 4 juni och höstterminen börjar inte förrän 21 augusti.

Aktiviteter och sommarläger

Leona Hartung Rixer, som går i skolan i Karlstad kommun går på sitt sommarlov den 7 juni. Då väntar förhoppningsvis flera veckors aktiviteter och sommarläger. Men att planera och få ihop sommaren med för få semesterveckor i förhållande till barnens sommarlov är inte alldeles enkelt, berättar hennes mamma.

– Min son kommer att gå på innebandy- och fotbollsläger, där är man ju garanterad plats men dottern är anmäld till kommunala läger och där lottas ju platserna ut så det blir ju ett litet spel, man får hoppas att hon kommer in, säger Johanna Rixer.

”En kostnadsfråga”

Kommunalrådet Niklas Wikström säger att det inte skett någon särskild satsning på sommarlovsaktiviteter just i år men att man har ökat på antalet sommarlovsktiviteter de senaste åren.

– Det kan ju bli en kostnadsfråga för många, fortsätter Johanna Rixer när hon vinkat av barnen utanför skolan. Det är ju inte alla som har möjlighet att ha barnen på läger flera veckor. Det kan vara kul med ett eller två läger men när det ska täcka tre, fyra, fem veckor så blir det ju ansträngande.

SVT rapporterade · Långt sommarlov – bra eller dåligt?

Godmorgon! I dag diskuterar vi våra tankar kring det extra långa sommarlovet. Är det bra att barnen ska vara lediga från skolan i elva veckor?
07.47
Barnen behöver ha ledigt, jag tycker det är jättebra med långt lov
07.49
Min oro är främst för de barn som mår dåligt i hemmet, deras skyddsnät och frizon försvinner under väldigt lång tid på sommarlovet.
@Lotta - God poäng Lotta, vad tror du man skulle kunna göra för att skydda att de baren? Korta sommarlovet eller se till så det finns aktiviteter som de barnen kommer iväg på?
07.49
Sommarlovet är redan för långt !
Man kan omöjligt vara ledig så länge och till slut blir barnen understimulerade för de sitter bara med sina mobiler etc. låt hellre barnen ha kortare sommarlov och låt de gå lite längre i skolan det behövs !
Lägg in en vecka med bara aktiviter innan barnen går på sommarlov. Varje dag någon utomhusaktivitet Rex fotboll, basket, gympa etc!
07.53
Vi behöver förlänga höstlovet och förkorta sommarlovet. I Europa har många länder 6 veckors sommarlov. Det räcker! Många barn kommer ur rutiner.
08.02
Låt barn få ha sitt sommarlov!
Så jobbigt med människor som ska tycka hela tiden och allt blir bara sämre.
08.02
Med en månads mer undervisning per år så behöver Sverige inte halka efter i kunskapsnivå jämfört med andra utvecklade länder.
08.02
Hej. Jag tycker att det är bra med långt sommarlov för att de behöver det för att det långa skoldagarna och lång vintern
08.13
Nej ,redan nu vill en del barn komma tillbaka ett par veckor tidigare för att träffa kompisar.
Om det är barn som har stort behov av kontinuitet
när det gäller läs och skriv borde de få tillgång till en lärare i större utsträckning och få mer hjälp.
Alla barn har inte pengar till olika evenemang för det är inte mycket som är gratis.
08.13
Nej, ca 6 veckor är lagom. Höst resp vårlov kan tex. förlängas något. Öka skoltiden (utan att minska nuvarande teoretiska ämnen) med icketeoretiskt värdeskapande aktiviteter som lek/rörelse/idrott, kreativa/skapande/estetiska ämnen som musik/teater/bild/foto/slöjd. Detta kommer ge mycket mervärde till samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer