Landstinget i Värmland har fått en höjning av skatteavgifter på 4,2 miljoner kronor för personalens låga avgifter för parkering vid Centralsjukhuset. Foto: SVT

Extra miljonskatt för landstinget

Publicerad

Landstinget i Värmland krävs på närmare 4,2 miljoner kronor av Skatteverket för personalens subventionerade parkeringsavgifter. Det gäller en höjning av arbetsgivaravgifter, mervärdesskatt och skattetillägg för 2016 och 2017.

Landstinget i Värmland låter personalen parkera billigt på flera parkeringar vid Centralsjukhuset i Karlstad. Men Skatteverket betraktar det som en personalförmån och ekonomisk verksamhet så Landstinget i Värmland ska betala  såväl arbetsgivaravgifter som mervärdesskatt för personalens parkeringsförmån och dessutom ett skattetillägg. Sammantaget rör det sig om drygt 2 miljoner kronor för 2016 och drygt 2,1 miljoner kronor för 2017.

-Vi har trott att marknadspris kunde sättas till noll eftersom det finns gratisparkering på gatorna i närheten av sjukhuset, förklarar Annette Andersson, fastighetschef på Landstinget i Värmland. Därför har landstinget inte redovisat det lägre priset som en förmån för personalen.

Skatteverket har jämfört gratisparkering och parkeringsavgifterna som 2000 anställda har betalat med avgifterna för allmänheten på samma eller närliggande parkeringar och betraktar det som en löneförmån.

Annette Andersson tycker att beslutet från Skatteverket är bekymmersamt  för framtiden.

-Som jag ser det måste vi se över taxorna, säger hon. Annars kan det bli följder både för landstinget och personalen som måste redovisa och skatta för parkeringsförmånen.

Om dagens avgifter fortsätter att gälla utgår jag ifrån att det ska redovisas löpande i fortsättningen på individnivå, säger Mats Jangefors på Skatteverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer