Extremismen ökar i Värmland

Publicerad

Våldsbejakande extremism är ett ökande problem i Värmland. Nu måste beredskapen höjas för att förebygga att fler rekryteras till dessa miljöer och för att kunna ge stöd till avhoppare, menar Brottsförebyggande Centrum i en ny rapport som släpps i dag.

Den nya studien som Karlstads universitet har gjort visar att problematiken med våldsbejakande extremism upplevs öka i Värmland. En enkät till personal inom polisen, socialtjänsten, skolan och politiker ger en bild av att kunskapen behöver ökas och det behövs mer förebyggande arbete.

– Vi ser en hög aktivitet bland de högerextrema grupperna, där vi sticker vi ut i Värmland jämfört med storstadsregionerna   Man lyfter ju också fram en ökande problematik kring våldsbejakande islamistisk extremism, säger Beatrice Högå, verksamhetsutvecklare på Brottsförebyggande Centrum i Värmland.

Expos kartläggning visar på ökad aktivitet hos de högerextrema miljöerna. Värmland är det län i landet där Svenskarnas Parti under 2013 varit mest aktiva och satsat stort på att bygga upp lokalgrupper. Och ser man till kommunerna var Karlstad på en andra plats i riket år 2013. En ökning med 129 procent  i antalet aktiviteter på ett år, enligt Expo.

Nätverk för avhoppare

Beatrice Högå efterlyser ett större samarbete och ett nätverk för att stödja avhoppare. Hon menar att det i dag finns brister i kunskapen om politiska extremrörelser.

– Kommunerna har naturligtvis ett stort ansvar för sina kommuninvånare, men även polisen, landstinget, kriminalvård och civilsamhället i bör finnas med i de här frågorna.

Nytt fenomen

Brottsförebyggande Centrum och Brottsofferjouren kommer nu att fortsätta dialogen med de berörda partena för att förhindra nyrekryteringar och hjälpa de som väljer att hoppa av för att ta sig tillbaka in i samhället.

– Jag tror inte att man förväntat sig att problemen ska öka så snabbt, att det uppkommit problem med våldsbejakande islamistisk extremism, personer som reser utomlands. Så det är ett nytt fenomen. Vi kanske har hoppats att vi inte ska få problemet och vi ska var glada att det inte är akut, säger Beatrice Högå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer