Foto: SVT

Få besiktigar A-traktorer trots ny lag – körförbud efter sista maj

Uppdaterad
Publicerad

På söndag träder nya besiktningsregler för A-traktorer i kraft. Men av de 899 A-traktorer som finns i Värmland var det enligt Transportstyrelsen bara 120 stycken som besiktigats i början på veckan.

Obesiktigade A-traktorer får ett automatiskt körförbud, föraren kan bli av med sitt traktorkörkort och kan även få svårt att få sitt körkortstillstånd när det är dags att skaffa B-körkort. Men trots det är det få som besiktigat sina A-traktorer. Och den 20 maj börjar de nya reglerna att gälla.

– Hittills bara det varit väldigt få. Vi trodde att det skulle vara ett betydligt större intresse att besiktiga innan den 20 maj, säger Martin Andersson på Bilprovningen i Arvika.

Lagbrott att inte besiktiga

Om man inte besiktigat sin A-traktor innan maj är slut kör man alltså med en bil med körförbud.

Kravet på kontrollbesiktning av landets A-traktorer införs för att öka trafiksäkerheten, eftersom många A-traktorer i dag är i undermåligt skick.

Victor Pauli går på Centralskolan i Arvika. Han köpte sin  A-traktor i januari och valde medvetet en bil som redan var besiktigad. Han tycker att de nya reglerna är bra.

– Det är bra för det är så många som kör omkring i ruttna och rostiga bilar som aldrig skulle gå igenom en besiktning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.