Foto: Anders Wiklund/TT

Få elbilar i Värmland – trots ökning

Publicerad

Vid årsskiftet 2018/2019 fanns det 758 laddbara personbilar registrerade i Värmland. Det motsvarar en halv procent av Värmlands alla personbilar.

Det är myndigheten Trafikanalys som sammanställt statistiken över den värmländska och svenska personbilsflottan. Den visar att antalet laddbara bilar ökat med 170 personbilar sedan förra året i Värmland och uppgår nu till 758. Men de utgör ändå bara en bråkdel av alla registrerade personbilar i länet – en halv procent.

– Antalet elbilar och laddhybrider i trafik har ökat med drygt 53 procent jämfört med föregående årsskifte, men står för endast 1,4 procent av hela landets personbilsflotta. Det stora antalet personbilar gör att det tar tid att förändra strukturen, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys i ett pressmeddelande.

Färre bensinbilar

Av samtliga bilar i Värmland kunde sex procent drivas med alternativa drivmedel som el, etanol och gas. Det är en ökning från 1,9 procent 2008. Samtidigt har andelen bilar som körs på bensin minskat från 87,3 till 56,6 procent.

– Målsättningen i det klimatpolitiska ramverket är att minska utsläppen från inrikes transporter med 70 procent till till 2030. Ännu är det för tidigt att säga något om de långsiktiga effekterna av bonus malus-systemet som infördes förra året, men ökningen av antalet laddbara bilar pekar på steg i rätt riktning, säger Anette Myhr.

Högst andel laddbara personbilar i trafik har Stockholms län med 3,5 procent. Det framgår av Trafikanalys statistik över fordon i landets alla län och kommuner.

Fakta om bilparken i Värmland vid årsskiftet 2018/2019::

– Andelen bilar som bara kan köras på bensin uppgick till 56,6 procent

– Andelen bilar som bara kan köras på diesel uppgick till 36,2 procent

– Andelen bilar som kan köras på etanolbränslet E85 uppgick till 5,0 procent

– Andelen bilar som kan köras på fordonsgas uppgick till 0,4 procent

– Andelen laddbara bilar (elbilar och laddhybrider) uppgick till 0,5 procent

– Andelen övriga bilar (främst elhybrider) uppgick till 1,2 procent

– Totalt fanns det 155 764 bilar i Värmland, en ökning med 816 bilar (0,5 procent) sedan 2017 och en ökning med 13 073 bilar (9,2 procent) sedan 2007

Källa: Trafikanalys

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.