Facket: ”Vi hoppas Scana kommer drivas vidare”

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte helt oväntat men kom ändå som en överraskning. Så säger i dag den lokala klubbordföranden för IF Metall i Björneborg efter gårdagens besked om konkursansökan.

Igår begärde det norska företag som äger Scana Steel Björneborg AB bolaget i konkurs.

När vi träffar Staffan Korp, klubbordförande för If Metall i Björneborg, och ställer den första frågan – om hur han ser på situationen nu – drar han en djup suck innan han svarar.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, det är ju fruktansvärt med en konkurs men inte helt oväntat. Vi har ju dragits med ekonomiska problem i många år och man har ju hört att vi haft stora leverantörsskulder och man har väl insett att det krävs en riktig vändning för att det ska rädda från antingen ett stort varsel eller konkurs, säger han.

Pumpat in 200 miljoner

Norska Incus Investor ASA uppger att de tillfört 200 miljoner kronor till Scania Steel under de senaste åren och ser nu konkurs som det enda möjliga. Delar av företagsledningen i Björneborg är ny sedan sommaren och det har under hösten verkat som att ledningen har lyckats rätt så väl enligt Staffan Korp och det var det som gjorde att gårdagens besked ändå delvis överraskade.

– Vi har visat rätt så bra resultat de senaste månaderna men det räckte tydligen inte till, säger han.

Stormöte i eftermiddag

I eftermiddag kommer det bli ett stormöte i Björneborg med företagsledning, anställda och konkursförvaltaren Niklas Körling.

– Den stora förhoppningen är att det ända ska drivas vidare i någon form, med ny ägare eller vad de hittar på. Vi får väl se på informationsmötet i dag vad konkursförvaltaren har för tankar.

När han hörde talas om konkursansökan blev Staffan Korp helt tom berättar han. På Scania Steel Björneborg finns omkring 200 anställda. Staffan Korp har jobbat där i nära 14 år och varit facklig i omkring tio år. Han representerar omkring 150 medlemmar och i rollen som ordförande har han pratat med en del av dem och försökt svara på frågor.

– Jag har ju inte så många svar. Att bara vara där och stötta är väl den fackliga uppgiften just nu.

Vad tänker själv du om din framtid?

– Jag hoppas väl på en fortsättning, för det är en bra arbetsplats med bra arbetskamrater och det har varit en väldigt bra sammanhållning i alla år. Men annars blir det väl att ge sig ut på arbetsmarknaden.

Och hur ser den ut nu?

– Bitvis hyfsad, det är många företag som expanderar just nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.