– Den operativa verksamheten kommer kunna fungera ändå. Men det blir ett tomrum, säger fackförbundet STs ordförande på MSB om Dan Eliassons avgångsbegäran. Foto: SVT

Facket om Dan Eliassons avgång: ”Inte direkt förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSBs, generaldirektör begärt att få avgå försätter myndigheten i ett knepigt läge. Det uppger ordföranden för fackförbundet ST i en kommentar till beskedet.

– Den operativa verksamheten kommer fungera. Men det blir ett tomrum, säger han.

MSBs generaldirektör Dan Eliassons begäran om att få avgå kommer efter massiv kritik mot att han genomförde en flygresa till Kanarieöarna över nyår.

– Ja, vad ska man säga. Jag är väl kanske inte direkt förvånad. Lite orolig för att han skulle ta det här steget har jag varit. Han har tidigare nämnt att det inte är för pengarna han jobbar för MSB utan för samhällsnyttan, säger Jan Karlsson som är ordförande för fackförbundet ST på MSB.

Hur ser du på hans avgångskrav?

– Jag tycker att det är en förlust. Han har inneburit ett lyft ur fackligt perspektiv, vi har fått större inflytande och bättre samverkan.

Hade det varit möjligt för Dan Eliasson sitta kvar med tanke på omständigheterna?

– Jag har svårt att bedöma det eftersom jag inte har hela bilden av orsaken till att han reste. Men allmänheten, där är det nog många som tycker att det är rätt. Jag kan inte dela den åsikten eftersom jag inte har hela bilden klar för mig.

Men hans agerande har uppenbarligen har påverkat allmänhetens förtroende?

– Ja, självklart. Jag har också fått en hel del tråkiga mejl i min mejlkorg. Det har ännu inte varit från personal utan från andra medborgare med rätt så tuffa påhopp.

Vi är mitt i en pandemi, vilka konsekvenser får det här avhoppet?

– Den operativa verksamheten kommer kunna fungera ändå. Men det blir ett tomrum. Vi har levt med tillförordnad generaldirektör tidigare och vi saknar överdirektör också. Det sätter MSB i ett väldigt knepigt läge, säger Jan Karlsson

Hur lämpligt tycker du att det var att han reste till Kanarieöarna?

– Det är det jag är så förvånad över. I och med hans utsatthet i samband med sin tid på polismyndigheten så undrar jag också över varför han åkte. Det måste ha varit väldigt viktigt.

MSB finns på ett flertal orter runt om landet men har sitt säte i Karlstad där runt 500 av myndighetens cirka 1200 anställda arbetar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.