Björn Henriksson, Ordförande för IF Metall i Värmland är orolig att flera företag inte kommer att klara Corona-krisen Foto: SVT

Facket rädd att företag inte överlever coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Många av länets industriföretag har stora problem med anledning av coronapandemin. Bara i Värmland är, enligt fackets uppskattning, ett par tusen anställda inom industrin permitterade eller varslade om uppsägning.

Facket, IF Metall, är rädd att många av företagen i Värmland inte klarar att överleva coronakrisen.

– Vi skulle behöva ha ännu mer möjligheter att gå ner på heltidspermitteringar så att företagen kan överleva det här, säger Björn Henriksson, ordförande för IF Metall i Värmland.

Coronapandemin

– Det kommer inte att finnas arbete kvar. Vi kan nog komma att se att många industrier tyvärr kommer att lägga ner, säger han.

Också Svenskt Näringsliv beskriver att det är en allvarlig situation.

– Vi ser en risk för att vi har massarbetslöshet framför oss. Vi måste försöka rädda de företag som finns, säger Anna Hedberg, regionchef för Svenskt näringsliv i Värmland.

Hon säger att det krävs mer än de stödpaket som regeringen lagt fram.

– Vi tycker till exempel att man ska ha en räddningsersättning för minskad omsättning och förstärka korttidspermitteringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet