Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Byalagetsordförande Johnny Olsson och Ali Akbari som driver den nya butiken. Foto: Jenny Eriksson SVT

Fagerås – orten som vänt avvecklingstrenden

Publicerad

Fagerås har gått från att vara ett kraftigt nedmonterat samhälle till ett med framåtanda och stora framtidsplaner. För några år sedan var i stort sett all service nedlagd, men med hjälp av byalaget, ideella krafter och pengar från Kils kommun och länsstyrelsen har orten fått ett stort lyft. Senaste i raden av satsningar är en närbutik som öppnar idag.

I klippet hör du byalagets ordförande Johnny Olsson, ägaren till den nya butiken Ali Akbari och kunden Kerstin Wallin.

När väg 61 fick en ny sträckning 1999 hamnade Fagerås bortom synhåll för all trafik på 61:an och 45:an och med vägen försvann också kundunderlaget till ortens mack och värdshus. Rubrikerna om Fagerås var ingen munter läsning och ett reportage i Värmlandsnytt från 2011 bidrog till att flera Fageråsbor började engagera sig för att lyfta orten. 

Vill bygga bostäder

Under några år har man renoverat och byggt ut fastigheten i centrala Fagerås och nu finns här både bensinmack, pizzeria och butik. Vid macken hoppas man snart kunna erbjuda snabbladdning för elbilar. Förhandlingar pågår med Fortum. Allt har varit möjligt tack vare bidrag från kommunen och länsstyrelsen och framförallt mång timmars ideellt arbete.

– Har vi en arbetsdag ja då kommer det en 30-40 personer och hjälper till, säger Johnny Olsson. 

Ali Akbari driver sedan tidigare pizzerian i de renoverade lokalerna och nu även butiken.

– Jag är jätteglad, det här var en välbesökt mack en gång i tiden och jag hoppas det kan bli det igen.

Och byalaget lutar sig inte tillbaka efter de här insatserna. De har en lång önskelista och många drömmar kvar att uppfylla.

– Bland annat finns det önskemål om att kommunen ska bygga lägenheter här, säger Johnny och pekar på ett markområde som ligger en bit bortanför macken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer