Familjebilder ställs ut

Publicerad

Två fotografer skapar en bildutställning av värmlänningars privata fotografier. Under en rundresa samlar de in album som visat sig innehålla en riktig skatt för den som gillar vardagshistoria i bilder.

Oskar Kardemark samlar på vardagsmagi och den hittar han i våra familjealbum. I januari 2013 öppnar Värmlands museum en utställning som bygger på bildskatten i de insamlade fotoalbumen.

– Det är ju otroligt häftigt att se hur magiskt det kan se ut genom andras ögon, säger Oskar Kardemark.

Den som vill bidra till utställningen kan lämna in sina fotoalbum och Oskar och hans kollega Benjamin Goss skannar in bilderna.

– De är ju perfekt bevarade de här äldre albumen och det var en annan teknisk kvalitet på den tiden som ju inte finns på samma sätt i dag när det gäller att bevara bilder. Problemet är att när man har dem på dator att den kan krascha, livslängden på en cd-skiva är inte lika lång och hårddiskar går sönder och vad som händer med framtidens familjealbum, det vet jag faktiskt inte – det får framtiden utvisa, säger Oskar Kardemark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.