Polisen har spärrat av området i Värmland. Foto: Morgan Kringstad/SVT

Anhöriga kontaktade polisen angående döda kvinnan redan 2019 – ärendet avslutades

Uppdaterad
Publicerad

Redan 2019 åkte nära anhöriga från Norge till Sverige för att leta efter kvinnan som nu hittats i en frysbox i västra Värmland.

Nu bekräftas också att de kontaktade svensk polis – men en formell anmälan gjordes aldrig.

Sambon, som nu sitter häktad misstänkt för brott mot griftefriden och grovt gravfridsbrott, sa då enligt NRK, att kvinnan var ute och gick med hunden. Men familjen var fortsatt orolig och tog därför även kontakt med den svenska polisen.

– Grannar sa att de inte hade sett henne på ett år. Vi förstod då att något måste vara fel, säger en släkting till NRK.

Polisen om de anhörigas oro

Polisen bekräftar nu kontakten.

– Det gjordes aldrig någon formell polisanmälan, men vi har dokumenterat att nära anhöriga hört av sig och varit oroliga, säger förundersökningsledaren Per-Olov Forsman på polisens avdelning för grova brott.

Istället togs några kontrolluppgifter, sedan avslutades ärendet. Men släktingarnas tidiga oro ska tas upp i kommande förhör.

– Det handlar om en nära anhörig som ändå ska höras nu, och då kommer vi förstås även ta upp att de hörde av sig redan 2019, säger Per-Olov Forsman. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen har spärrat av området i Värmland. Foto: Morgan Kringstad/SVT


Brodern kontaktade polis

Det var brodern till den nu häktade mannen som larmade polisen om dådet. De båda bröderna har haft regelbunden kontakt som plötsligt bröts. Brodern försökte då ta reda på varför och det visade sig att den nu misstänkte mannen hamnat på sjukhus.

Brodern åkte då till sjukhuset, där han fann sin släkting som han då uppfattade som svårt sjuk. Ändå bestämde han sig för att konfrontera honom med sin oro för mannens sambo.

– Då fick jag min oro bekräftad och kontaktade polisen, säger brodern till VG.

Omregistrerade bilen till sig själv

Mannens advokat har bekräftat att kvinnan förvarats i frysboxen sedan hösten 2018. Nu avslöjar NRK att mannen omregistrerade kvinnans bil till sig själv ett år senare, september 2019.

Hur ägarbytet har gått till är oklart.

– Om man har registreringsbeviset och skriver under med egen signatur har vi inte möjlighet att kontrollera att signaturen verkligen tillhör den personen. Men då handlar det om förfalskning och blir en sak för domstolen, säger Christofer Kärrdahl, strateg vid Transportstyrelsen till NRK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta frysmordet

Mer i ämnet