Foto: SVT

Får bakläxa för beviljat strandskydd

Publicerad

Hammarö kommun beviljade strandskyddsdispens för en uppställningsplats för husbilar och husvagnar vid Vänern. Nu får kommunen bakläxa av länsstyrelsen.

Det var i början av april som kommunen beslutade att medge dispens för en uppställningsplats vid Getingberget på Hammarös östra sida. Kommunledningen har bland annat hävdat att uppställningsplatsen, som redan är uppförd, är sätt att undvika fricamping i känsliga områden. Husbilar och husvagnar har tidigare utnyttjat parkeringen som är avsedd för badgäster och begränsat möjligheten att komma fram till badplatsen.

I sitt yttrande skriver man även att det handlar om korttidsuppställning av campingfordon vilket innebär att platsen inte görs otillgänglig för allmänheten.

Området omfattas dock, efter beslut av Länsstyrelsen i Värmland, av så kallat utvidgat strandskydd eftersom det är av riksintresse. Det betyder att det så långt möjligt ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada naturmiljön.

Nu upphäver alltså Länsstyrelsen i Värmland kommunens dispens. I beslutet skriver länsstyrelsen att man inte ifrågasätter att det finns ett behov av uppställningsplatser för husbilar och husvagnar. Däremot är det inte nödvändigt att förlägga dessa till strandskyddat område. Länsstyrelsen anser även att uppställningsplatsen hindrar allmänheten från att beträda området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.