Foto: TT

Färre anmälda till höstens högskoleprov

Uppdaterad
Publicerad

Det är färre som har anmält sig till att göra högskoleprovet imorgon. En av anledningarna till det tros vara att många unga tycker att det går ganska lätt att få jobb direkt efter gymnasiet.

Två gånger om året har den som vill möjlighet att göra högskoleprovet. Karlstads universitet anordnar det reguljära högskoleprovet i Karlstad, Arvika, Kristinehamn, Torsby och Åmål. Men därifrån ser man att färre väljer att göra provet. 1 045 är anmälda jämfört med 1 365 förra hösten.

Och trenden ser likadan ut i hela landet. 49 284 personer – 6 457 färre än hösten 2017 – har anmält sig, enligt ett pressmeddelande från Universitets- och högskolerådet, UHR.

Enligt UHR följer siffrorna en trend där dagens högkonjunktur bidragit till ett minskat intresse för att göra provet.

”Många unga väljer bort att fortsätta med studier direkt efter gymnasiet när det är ganska lätt att få jobb. En tidigare delförklaring till tappet i anmälningarna var att ungdomskullarna minskade, men så är det inte längre”, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.