Färre dör i trafiken på grund av alkohol

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje person som omkommer i den värmländska trafiken, dör på grund av att någon som har druckit alkohol eller tagit droger sätter sig bakom ratten och kör.

Antalet dödade i trafiken på grund av alkhol har minskat de senaste åren, både i Värmland och landet som helhet. De senaste fem åren har sex eller sju personer omkommit i alkohol- eller drogrelaterade trafikolyckor varje år i länet, men förra året hade den siffran minskat till tre.

– Det är tre för mycket, säger Gunilla Nilsson på Motorförarnas helnykterhetsförbund. Vi vill att alla ska vara nyktra på våra vägar. Vi vet att vi har lång väg att gå, men vi försöker, säger hon.

I dag är det Trafiknykterhetens dag, som genomförs för sjunde gången. Motorförarnas helnykterhetsförbund är ute på bilprovningarna i länet för att informera om trafiknykterhet.

Gunilla Nilsson menar att information är bra, men att det inte räcker hela vägen.

– Vi vill att alla bilar ska ha alkolås. Vi försöker så gott vi kan, men det räcker inte med att informera om vad som kan hända, säger hon.

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, konstaterar att i år kommer antalet tända ljus kunna minskas till 100. Ljusen symboliserar hur många som dör varje år på grund av alkhol i trafiken. Under den första manifestationen år 2003 var det 150 ljus som tändes.

Med anledning av dagen kommer även Polisen göra extra många nykterhetskontroller.

Även om olycksstatistiken blivit mindre dramatisk så är problemen fortfarande stora. Varje år skadads cirka 900 svenskar svårt i alkoholrelaterade olyckor och beräkningar visar att det görs i genomsnitt cirka 12-13 000 rattfyllerikörningar i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.