Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Färre uppsägningar än väntat när Karlstads skolor ska spara. Foto: SVT/Ulrica Olsson

Färre uppsägningar än väntat när Karlstads skolor ska spara

Publicerad

Det ser bättre ut än man tidigare trodde, men det kommer sannolikt att bli uppsägningar av personal inom skolan i Karlstads kommun.

– Hög inflation och ökande kostnader i kombination med ett minskat antal barn framförallt inom förskolan gör att vi behöver anpassa vår verksamhet, säger skoldirektör Maria Kjällström.

Nu har en första genomgång gjorts, och det finns en övertalighet både inom förskola och skola. Men samtidigt med översynen har kommunen gått ut med erbjudande av avgångsvederlag för den som vill säga upp sig frivilligt respektive pensionsförstärkning för dem som vill ta ut sin pension tidigare. Något som många anställda varit intresserade av.

Många intresseanmälningar

– Vi har fått in omkring 110 intresseanmälningar. Av dem kommer vi att godkänna ett 60-tal, berättar Maria Kjällström och konstaterar att det måste vara tjänster som det inte behöver nyrekryteras till.

En av de skolor som behöver minska sin personal är Färjestadsskolan. Detta trots att antalet elever ökar till höstterminen.

– Vi kommer att öka med en klass, men väljer att gå från en lärare och en förskollärare i förskoleklassen, till att bara ha en lärare per klass, berättar Mikael Nilsson, rektor F-3 Färjestadsskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.