Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Viltskyddshandläggaren Kari Langöen tror att det finns flera orsaker till minskningen Foto: SVT

Färre vargangrepp på hundar i Värmland

Publicerad

Antalet rapporterade vargangrepp på hund och tamboskap har minskat. Det visar ny statistik från Länsstyrelsen. En möjlig orsak till minskningen kan vara att jägarna inte lika ofta släpper sina hundar lösa i skogen vid jakt.
– Man blir mer medveten och kanske försöker minska risken för att något ska hända, säger viltskyddshandläggaren Kari Langöen.

Tre vargangrepp på hundar i Värmland har rapporterats in till Länsstyrelsen i år. Det går att jämföra med år 2014 då 19 angrepp rapporteras i länet.

– Rent antalsmässigt har de minskat men det är svårt att gissa om det är en trend eller inte. Det vi vet med viltskador är att de kan variera så fruktansvärt mycket från år till år, säger Kari Langöen som är vilt- och artskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Värmland.

Orsakerna till minskningen tror hon kan vara flera. En kan vara att jägare oftare har skyddsväst på sin hund, att man väljer att jaga med andra sorters hundar eller att man som jägare inte lika ofta släpper sin hund lös vid jakt.

När det gäller vargangrepp på får är två angrepp rapporterade i Värmland i år vilket är en minskning från 17 rapporterade fall för fem år sedan.

Antalet vargangrepp senaste fem åren

Visa

Antal vargangrepp på hund:         

År 2019: 3

År 2018: 3

År 2017: 9

År 2016: 10

År 2015: 8

År 2014: 19

Antal vargangrepp på får:

År 2019: 2

År 2018: 2

År 2017: 9

År 2016: 10

År 2015: 3

År 2014: 17

Källa: Länsstyrelsen Värmland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet