Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skuldberget i Sverige ökar i en rasande takt – under 2021 ökade privatpersoners skulder hos Kronofogden med sju miljarder kronor. Foto: TT

Färre värmlänningar hos Kronofogden – men rekordstort skuldberg

Uppdaterad
Publicerad

Eda är den kommun i Värmland där störst andel av befolkningen har skulder hos Kronofogden. Grums och Filipstad kommer därefter på den inte alltför hedrande andraplatsen. Totalt har värmlänningarna skulder hos Kronofogden på sammanlagt omkring två miljarder kronor.

Antalet värmlänningar med skulder hos Kronofogden minskar och ligger nu på den lägsta nivån sedan myndigheten började föra regional statistik 2010. Samtidigt är de samlade skulderna större än någonsin, visar ny statistik från Kronofogden. I Eda kommun har omkring 500 personer, motsvarande 7,3 % av befolkningen, skulder hos Kronofogden med drygt 83 miljoner kronor.

– Det finns många förklaringar till det, men faktum är att de blivit något färre det senaste året, säger Birgitta Dahlberg, skuldrådgivare i Eda och Arvika kommuner.

Skatter och konsumtion vanliga orsaker

Skulder efter lån och krediter till konsumtion är det vanligaste, medan många har också skatteskulder.

– Det är framförallt de som jobbar i Norge, men som ska skatta i Sverige som riskerar att hamna efter med inbetalningar, säger Birgitta Dahlberg.

Just att det är en gränskommun spelar stor roll för skuldberget. Kraftig nedgång i gränshandeln har gjort att fler blivit arbetslösa och för dem som har skulder i både Norge och Sverige väntar problem vid en eventuell skuldsanering.

Problem vid skuldsanering

– Eftersom Norge inte är med i EU har vi inte en gemensam skuldsaneringslag, och vi kan bara vädja till eventuella fordringsägare i Norge att de ska gå med på skuldsanering. Har man däremot skulder i till exempel Spanien finns en överenskommelse om gemensam skuldsanering inom EU som gäller. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer