I både Karlstads och Hammarös pastorat ser man att antalet vigslar minskar rejält – från 65 i fjol till 37 i år. Foto: SVT

Trots coronakris – Erica och Robin kör dubbla bröllop

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen och restriktionerna gör att betydligt färre par väljer att viga sig. Det visar statistik från flera värmländska kommuner. Men Erica Kaapola Sundin och Robin Lekström i Degerfors väljer att viga sig – två gånger dessutom!

– Vi vill genomföra det och då gör vi det bästa av situationen, säkerheten går först, säger Robin Lekström.

Han och fästmön Erica Kaapola Sundin kommer bli man och hustru den 11 juli vid Knutsbols hembygdsgård i Degerfors. Men det var inte förrän i början av maj som de förstod fullt ut att coronapandemin och restriktionerna satte stopp för deras drömbröllop. Därför väljer de att dessutom att göra en förnyelse med alla ursprungsgäster nästa sommar.

– Det blir ju dubbelt så roligt, säger Robin Lekström.

Se mer om Ericas och Robins bröllop i coronatider i klippet ovan.

Mer än en halvering

I både Karlstads och Hammarös pastorat ser man att antalet vigslar minskar rejält i år. Mellan första maj och sista september var det förra året 28 vigslar på Hammarö men i år är det 11.

– Det är jättetråkigt, men det finns gott om tider och vi uppmuntrar utomhusvigslar, säger Regina Piscator, kyrkoherde vid Hammarö församling.

I Karlstads pastorat har siffrorna för perioden maj-augusti gått från 37 bokade vigslar 2019 till 26 i år.

Vid Knutsbols hembygdsgård verkar det inte heller vara någon trängsel för brudpar i sommar.

– Jag tror vi är de enda som gifter oss här i sommar, säger Robin Lekström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet