Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emelie Lindström, hyresgästföreningen, och Jesper Åström som hyr en lägenhet på Herrhagen tycker båda att den föreslagna hyreshöjningen på tolv procent är för stor. Foto: Bengt Hedin/SVT

Fastighetsägarna vill se rekordstora hyreshöjningar i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsägarna vill se rekordstora hyreshöjningar i Karlstad nästa år.

– Kostnaderna för att förvalta bostäder har ökat kraftigt. Mer än ekonomin i övrigt, säger Rikard Ljunggren, vd för branschorganisationen Fastighetsägarna.

Helt orimligt, enligt Hyresgästföreningen.

Tolv procents hyreshöjning vill Fastighetsägarna se för hyresgäster som hyr av privata bolag i Karlstad. Det är det budet man lagt fram inför höstens förhandlingar.

– Vi hade hoppats att fastighetsägarna skulle ta ett större ansvar, säger Emelie Lindström, förhandlingsledare vid Hyresgästföreningen.

Kan tvingas dra ner på maten

Jesper Åström och hans familj har en fyra på Herrhagen som de betalar drygt 10 000 kronor i månaden för. Fastighetsägarnas krav innebär drygt 1 200 kronor i hyreshöjning för dem.

– Det är tio procent för mycket.

Han säger att en kraftig hyreshöjning skulle innebära att de tvingas dra ner på maten på helgerna.

I videon: Så ser några hyresgäster, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna på kravet om höjda hyror.

Letar extrajobb

Björn Westman som också bor på området säger att han letar efter extrajobb utöver den heltidsanställning han har. En tolvprocentig hyreshöjning skulle innebära nästan 1 200 kronor mer i månadshyra.

Förhandlingarna som berör de hyresgästen som hyr av privata hyresbolag i Karlstad gäller 4 168 lägenheter.

Svårt att komma överens

Mycket talar för att de blir svårt för parterna att komma överens. Förhandlingarna om hyrorna i länets andra kommuner startar senare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.