FBK i nytt ljus

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon tar FBK emot Brynäs i hockeyslutspelet och då sker det i ett helt nytt LED-ljussystem från ett litet Karlstadsföretag som tror det kan förvandlas till storindustri.

Det är Karlstadsföretaget Lumine LED som skräddarsytt en ny ljusanläggning till Löfbergs arena. Gamla lysrör och halogenlampor släcks och slutspelsljuset kommer i stället från drygt tumnagelstora chips i moderna LED-lampor. Det betyder att ishallen nu har fått ett flimmerfritt, behagligare, jämnare ljus där färgerna syns bättre.  

LED-Lamporna har dessutom längre livslängd och lägre elkostnader.

– Jag tror att spelarna kommer att gilla ljuset. Det är jämnare och ger mindre reflexer i isen, säger Hamid Yousefzadegan, VD på Lumine LED, som konstruerat den nya ljusanläggningen för ishallen.

Det är spänt och lite nervöst. Det kan bli en världssucce och då åker karlstadsföretaget upp i ljusbranschens elitserie. Många arenor väntar på nya ljussystem. Det lilla företaget på Örsholmen med elva anställda kan bli en storindustri.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.