Magnus Hallén är kärlkirurg och läkare för FBK Foto: SVT

FBK-läkaren vill stoppa tacklingar i ungdomshockeyn

Publicerad

Det ökade antalet hjärnskakningar inom hockeyn oroar. FBK-läkaren och kärlkirurgen Magnus Hallén tycker att tacklingar hör till i hockey men inte bland unga.

– Det är bra att skydda dem från skalltrauman och andra faror så länge som möjligt, säger han.

I vår serie om hjärnskakningar inom hockeyn har bland annat Yelverton Tegner, som forskat på hjärnskakningar inom elithockey uttalat att han vill se ett stopp för tacklingar inom ungdomshockeyn. Detta för att sätta stopp för antalet hjärnskakningar och hjärnskador. Nu får han medhåll av FBK:s läkare Magnus Hallén, som utan att ange en specifik åldersgräns tror på ett förbud mot tacklingar för de unga spelarna.

 – Att förbjuda tacklingar helt tror jag inte är rätt väg att gå, men i ungdomsishockeyn tror jag att det är en bra idé. Det är spelare som har många år framför sig och det är väl bra om man kan skydda dem från skalltrauma och andra faror så länge som möjligt, säger Magnus Hallén.  

Den senaste tiden har flera elitspelare i hockey öppet berättat om sina sviter av hjärnskakningar, bland annat Sanny Lindström.

LÄS MER: Sanny Lindström talar ut

Magnus Halléns bild är att spelarna blivit allt mer medvetna om riskerna. Färjestad BK har bland annat ordnat föreläsningar i sitt förebyggande arbete.

– Vad vi försöker jobba med som vi tycker är viktigt är attityd och respekt för individen och att man agerar rätt på banan och inte utsätter sig själv eller motspelarna för de här riskerna. Är man medveten om konsekvenserna så agerar man förhoppningsvis också på ett reprktfullt sätt som minskar risken för skallskador

Tycker du att man ska fortsätta köra på som man gör nu inom elithockeyn eller behövs det förändringar?

– Nej, man kan inte bara sitta nöjd när det ser ut som det gör. Man får fortsätta ett hårt arbete för att minska skallskadorna bland annat genom att förändra regelverket.

Är frågan om fysisk hockey kontra säkerhet känslig?

– Nej, det tycker jag inte. Vi är alla spelare och ledare medvetna om riskerna med det här och jag tror att alla vill ha en säkrare hockey även om man också vill ha kampsituationen kvar, säger Magnus Hallén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.