FBK:s lagkapten Linus Johansson längtar efter att få spela tävlingsmatch igen.

FBK tillbaka i finrummet

Uppdaterad
Publicerad

Efter närmare tre år utanför den europeiska ligahockeyn är Färjestad tillbaka i Champions hockey league, CHL. Och på torsdag tar de emot de slovakiska mästarna hemma i Karlstad.

I oktober 2016 tog Färjestad emot tjeckiska Liberec i sin sista gruppspelsmatch i CHL och vann med 2-0 på hemmaplan. Men segern räckte inte för att ta hemmalaget vidare ur gruppspelet. Matchen blev Färjestads sista i den europeiska hockeyns finrum på nära tre år.

– Det är klart att det inte är roligt att stå utanför finrummet där de bästa svenska lagen får vara med. Vi har ju ambitionen att vara högt uppe i toppen och då måste vi vara med och spela ute i Europa, säger Peter Jakobsson som är general manager i Färjestads BK.

Seriesegern tog dem tillbaka

Men efter vinterns serieseger i SHL har Färjestad kvalat in i Champions hockey league igen och i morgon, torsdag, brakar det loss i hemmaarenan när de tar emot de slovakiska mästarna Banská Bystrica i sin första gruppspelsmatch för säsongen.

– Vi är väldigt laddade. Det märktes på träningen i dag. Alla körde på hårt och det var heta känslor. Det ska bli jäkligt kul att få spela tävlingsmatch igen, säger lagkaptenen Linus Johansson.

Under onsdagsträningen var det högt tempo i ishallen på Färjestad med fokus på matchsituationer. Stundtals hettade det till i ishallen.

– Jag tror det är lite revanschsuget. Vi kliver in och är hungriga, vill vara med. Vi vill spela för att vinna och det börjar redan i morgon, Peter Jakobsson, general manager.

Extra nerver i början

Lagkaptenen Linus Johansson lyfter på ett immigt visir och torkar svetten ur ögonen när han förklarar vikten av att öva matchmoment inför premiären i CHL.

– Det är viktigt. Sedan är det ju lite speciellt så här i början med lite extra nerver då pucken inte alltid går som den ska. Men att få in allt vad alla ska göra taktiskt är väldigt viktigt. Sedan är det upp till viljan. Och vi vill vinna jättemycket, säger Linus Johansson.

Tufft motstånd

Förutom de slovakiska mästarna har Färjestad matcher mot schweiziska Ambrì-Piotta och tyska Red Bull München att klara av för att nå målet att ta sig vidare i den europeiska mästarligan.

– Det är en väldigt tuff grupp med bra motstånd och annorlunda spel. Men vi ska kunna nypa en av de två förstaplatserna och gå vidare till sextondelsfinal. Jag tror vi har bra chanser, säger lagkaptenen Linus Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.