Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Veterinären Maria Bernhardsson undersöker en katt som drabbats av salmonella.

Febersjuka katter fyller djursjukhus

Uppdaterad
Publicerad

På Djursjukhuset Evidensia i Karlstad har man de senaste två veckorna fått ta emot ett 30-tal febersjuka katter, vilket är långt fler än vad man brukar. Man misstänker att flertalet av dem har drabbats av salmonella.

– Det är utekatter och många har ätit småfåglar och då är risken att de blir smittade. Det ger typiskt de här symptomen, säger Maria Bernhardsson, veterinär på Evidensia.

Hittills i år har Länsstyrelsen i Värmland, dit alla fall ska rapporteras, registrerat sju konstaterade fall av kattsalmonella. Enligt länsveterinär Sissel Brenna är det inte ovanligt många , men det råder några dagars eftersläpning i statistiken eftersom prov måste analyseras.  Antalet fall kommer sannolikt att öka den närmaste tiden eftersom det är just under vårvintern som de flesta katter drabbas av salmonella.

Oftast tillfrisknar katterna av sig självt men ibland är det nödvändigt med vård på ett djursjukhus. Salmonellasmitta kan också överföras från katt till människa.

– Det är inte jättevanligt men har man en katt som får bekräftad salmonella så är det viktigt med hygien, säger Maria Bernhardsson.

Hör mer om hur salmonella hos katter yttrar sig i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer