Foto: SVT

Femteklassare gjorde upp i lådbilsrace

Publicerad

I tävlingen Formula lådbil som hålls vid Karlstads universitet tävlar sex lag från olika skolor med sina egentillverkade lådbilar.

– Jag tycker vår bil är väldigt fin, säger Ellen Staaf Lindqvist, från Skäggebergsskolan.

Lagen med femteklassare kommer från Skäggebergsskolan i Sunne, Jättestensskolan i Grums samt Klockarhagsskolan och Grythyttanskolan i Hällefors.

– Det roligaste var att få göra i ordning styrningen, säger Simon Rundqvist från Skäggebergsskolan.

Flera delmoment

Tävlingen består av flera delmoment likt den riktiga Formula Student-tävlingen, en tävling där studenter bygger en bil och tävlar mot andra studenter i Europa.

Eleverna i årskurs 5 har byggt sina lådbilar enligt speciella regler och mått. I tävlingen ingår flera delmoment som bromsprov, undanmanöver, konstruktionsfrågor, design och en avslutande bana som ska klaras av.

– Den ska ha rätt mått, en gånger två meter, en broms, antingen fot- eller handbroms och en ratt att styra med, säger Patrik Säker, projektansvarig.

”Det var kul”

Tävlingen är uppdelad två delar, en som baseras på hur bilen är estetiskt designad, och själva huvudtävlingen, som har flera deltävlingar med en final.

– Det var kul, säger Erik Lindh som körde en av Skäggebergsskolans lådbilar i bromstestet och fortsätter:

– Vi har byggt bromsen så att en kloss trycker in i hjulet och bromsar.

När tävlingarna var avslutade stod två skolor från Hällefors kommun som segrare. Klockarhagsskolans femteklassare vann själva lådbilsracet medan femteklassarna på Grythyttanskolan tog hem förstapriset i designklassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.