Fick rätt mot banken

Uppdaterad
Publicerad

Högsta Domstolen ger en tidigare fastighetsägare i Karlskoga, Mikael Sjövall, rätt mot Skandinaviska Enskilda Banken, SEB.

Domstolen menar att banken inte hade grund för att ansöka om att försätta hans bolag i konkurs. Och nu planerar Mikael Sjövall att kräva banken på mångmiljonbelopp i ersättning.

Efter en drygt två år lång juridisk strid, via tingsrätt och hovrätt, har nu Högsta Domstolen beslutat att det var fel av SEB att ansöka om konkurs för Karlskogabon Mikael Sjövalls bolag.

– Jag är väldigt nöjd för vi har ju krigat länge och ansett oss ha rätt och nu har vi fått rätt också, säger Mikael Sjövall till Värmlandsnytt. Det ger mig en viss framtidstro att fortätta och jag får en möjlighet att försörja mig, fortätter han.

Ägde fastigheter för närmare 100 miljoner

Mikael Sjövall ägde 28 fastigheter – i Karlskoga, Filipstad, Grythyttan och Kristinehamn. Enligt Sjövall var de värderade till totalt 99 miljoner kronor och belånade till cirka 70 miljoner.

Men 29:e april 2011 försattes hans två bolag i konkurs, efter begäran av banken som menade att han inte kunde betala sina skulder.

Sjövall har däremot hävdat att det fanns så kallad betryggande säkerhet i form av pantbrev i hans fastigheter och nu har alltså Högsta Domstolen i en prejudicerande dom gett honom rätt.

– Här har det ju rått ett oklart läge, det har inte varit juridiskt klart hur man ska värdera en fastighet i relation till en skuld, alltså vad är betryggande säkerhet och var går marginalen för till exempel en fastighet, eller en annan pant, när den ska värderas i förhållande till den skuld någon har. Och det Högsta Domstolen har gjort här är att de har landat i ett beslut, och det är bra för det gör att det blir lite klarar i framtiden hur man ska bedöma sådant, säger Anna Helsén som är presschef på SEB.

Krav på ersättning

Mikael Sjövall beskriver de senaste två åren som mycket omtumlande känslomässigt, med sjukskrivningar och försörjning genom a-kassa. Fastigheterna han ägde såldes i konkursen och nu måste han börja om på nytt. Och han planerar, tillsammans med sin advokat, att begära ersättning från banken:

– Vi har frågat banken om de vill prata om ersättning för den skada jag har lidit eller om vi ska köra genom tingsrätt, säger Mikael Sjövall.

Vad handlar det om för summor då?

– Det är stora summor, för mig är det stora summor. Det är 30-40 miljoner, säger Mikael Sjövall.

– Om det blir några anspråk eller så, det är inget som Högsta Domstolen alls har tagit med i sin bedömning. Om det kommer något sånt, när det kommer, så får vi ta ställning till det då, säger Anna Helsén på SEB.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.