Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan och Margareta Scherman signerar sin nya bok om Filipstad Foto: Ulrica Olsson/SVT

Paret Scherman sätter Filipstad i annat ljus

Uppdaterad
Publicerad

Filipstad är kommunen som oftast får symbolisera kriskommunen framför andra. Hög arbetslöshet, många flyktingar, nedlagda företag och ett centrum med tomma lokaler.

Men Jan Scherman, som var Filipstads ambassadör åren 2020-2021, tycker att det finns så mycket i staden som sällan lyfts fram. Därför har han tillsammans med sin hustru Margareta skrivit en bok om Filipstad ”Sola skiner också i Filipstad – om starka viljor och optimismen”.

I helgen var det releasefest vid museet Kvarnen i Filipstad med författarna och några av de medverkande i boken på plats. Eftersom Jan Scherman är så förtjust i korv att han även skrivit en bok om det, serverades det förstås korv – både lokala varianter och korven som fått sitt namn av Scherman – ”Scherminator”.

”Alldeles för svartmålat”

Jan Scherman är född i Filipstad. Familjen flyttade snart vidare, men han har ändå en viss förkärlek till sin första hemort.

– Filipstad är så svartmålat, men det sjuder av liv, rörelse och optimismen, säger han.

Han har tillsammans med sin hustru Margareta rest runt i bygden och träffat en rad människor – alltifrån bergingenjörer till företagsledare och kulturarbetare – som inte bara älskar sin plats på jorden, utan också tror på framtiden.

– Vi tror att många kommer att känna igen sig, och att boken om Filipstad berör oavsett var man bor. Det spelar ingen roll om man vuxit upp i Jokkmokk, eller levt hela sitt liv i Löderup. Det finns Filipstads-berättelser där vem som helst känner igen sig, säger Jan Scherman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.