Filipstad klarar inte flyktingmottagandet

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare 562 asylsökande gör att Filipstad inte anser sig klara samhällsservicen.

I fredags kunde SVT Nyheter Värmland berätta att Migrationverket upphandlat ytterligare 1 300 platser i asylboende i Värmland. Bland dem 562 platser i Filipstads kommun. Sammanlagt kommer drygt 1 100 asylsökande flyktingar vara placerade i Filipstad.

– På kort sikt klarar vi inte skolgång och barnomsorg för de här barnen, säger kommunalrådet i Filipstad Per Gruvberger (S) som slår larm om att situationen är ohållbar.

– Det går inte att få fram lärare och lokaler hur som helst. Jag vet inte hur vi ska lösa det.

Han säger att med den akutsituation som råder, med sänkta krav på flyktingboenden, måste det också vara sänkta krav på annan samhällsservice.

– Det är en extraordinär situation och då måste man ha förståelse för att det är en speciell situation också när det gäller annan samhällsservice. Man får kanske se på kvalitén och servicenivån på ett annat sätt.

En skola för flyktingbarn med lägre krav?

– Jag vet inte hur vi ska klara det. Jag vet inte, säger han.

– Och det gäller samhällsservicen över huvudtaget som belastas, sjukvård och tandvård och skola och barnomsorg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet