Filipstad har, tillsammans med Munkfors, tredje flest ensamhushåll i Sverige. Foto: SVT

Filipstad och Munkfors har tredje flest ensamhushåll i Sverige

Publicerad

Nästan hälften av invånarna i Filipstad och Munkfors bor ensamma vilket placerar kommunerna på delad tredjeplats i Sverige. Det visar statistik som nyhetsbyrån Siren har tagit fram och som gäller för 2019.

Julen blir ensam för många i år och i vissa kommuner kanske det blir mer påtagligt än i andra. I Filipstad och Munkfors är exempelvis andelen ensamhushåll bland de största i Sverige.

Dorotea i Västerbottens län har högst andel ensamhushåll i Sverige med 48,8 procent följt av Pajala i Norrbotten med 47,7 procent. Därefter följer alltså Munkfors och Filipstad där siffran i båda kommunerna är 47,4 procent.

I exakta siffror har Filipstad 2 574 ensamhushåll och i Munkfors är siffran 927. I Munkfors har andelen ökat med 0,4 procent jämfört med föregående år medan Filipstads ökning är 0,5 procent.

Karlstad i toppen

Även Karlstad placerar sig högt upp på topplistan i Sverige, en 15:e plats med 45,1 procent ensamhushåll. Det är i exakta tal är 21 096, en ökning med 451 hushåll jämfört med 2018.

Lägst andel ensamhushåll i länet har Hammarö med 32,3 procent.

Habo i Jönköpings län har lägst andel ensamhushåll i Sverige med sina 24,4 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.