Ulf Söhrman (M), kommunpolitiker i Filipstad, vill sätta upp UV-lampor för att bekämpa corona. Foto: SVT

Förslag från moderaten Ulf Söhrman i Filipstad: Bekämpa corona med UV-ljus

Uppdaterad
Publicerad

Filipstadsmoderaten Ulf Söhrman har en något annorlunda idé om hur coronaviruset ska bekämpas: ultraviolett strålning.
– Sätter man upp UV-lampor i en lokal som man inte använder så tar de ju död på mögelsvampar, bakterier och virus och sånt, säger Ulf Söhrman (M).

Förslaget har nu skickats in som en motion till Filipstads kommunfullmäktige, vilket Filipstads tidning var först att rapportera om.

Tanken är alltså att UV-lamporna ska desinficera kommunens äldreboenden, skolor och Folkets Hus, för att nämna några lokaler. Eftersom ljuset är farligt för människor skulle de förslagsvis tändas nattetid.

– Då får man ju lokalerna pastöriserade mer eller mindre, säger Ulf Söhrman. 

Han drar paralleller till när han själv jobbade på bageri, där man använde sig av UV-lampor mot mögelsvamp.

– Då kunde vi utöka hållbarheten, det ger sig på alla de här mikroberna.

Begränsad forskning

UV-ljus kan användas i vissa sammanhang för att desinficera ytor och det har visat sig kunna förstöra det yttre proteinmembranet på det ”gamla” coronaviruset, SARS.

Men enligt smittskyddsläkaren, Ingemar Hallén, är forskningen på UV-ljus mot det nya coronaviruset begränsad.

”En annan viktig faktor är att UVC-ljuset måste nå viruset direkt vilket medför att det inte har någon effekt på virus som till exempel finns i luftvägarna och även det att smuts och damm kan minska effekten på ytor”, skriver Ingemar Hallén i ett mejl.

Rensa ordentligt

Ulf Söhrman tänker sig att åtgärden skulle kunna kosta ungefär en tusenlapp per lampa. Investeringen tycker han man ska se som ett långsiktigt komplement till framtida vaccin och nuvarande åtgärder.

– Vi har ju inga åtgärder som biter på det här viruset än. Att hålla avstånd bidrar i viss mån, men ska man rensa lokalerna behöver man ju göra det ordentligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet