Fler åker fast för sexköp – färre söker hjälp

Publicerad

Allt sedan polisen inrättade och utbildade särskilda grupper för att komma åt människohandel och exploatering av människor har antalet anmälda fall av sexköp ökat kraftigt i polisregion Bergslagen. Men paradoxalt nog har antalet sexköpare som söker hjälp för sitt beteende minskat.

Polisen i region Bergslagen inledde sitt arbete med att utbilda och skapa en grupp som arbetar med insatser riktade mot internationell brottslighet och människohandel för snart sju år sedan. Sedan dess har antalet anmälda fall av köp av sexuell tjänst mångdubblats i regionen.

– Att fler sexköp upptäcks är ett resultat av arbetet i den gruppen även om vi får en del tips från allmänheten också, säger Jonas Rydén som är förundersökningsledare i den aktuella gruppen.

Statistik från brottsförebyggande rådet visar att år 2015 anmäldes 16 fall av köp av sexuell tjänst i polisregion Bergslagen. 2021 var antalet fall uppe i 364. Det är en ökning med över 2 000 procent.

Få söker hjälp

I Värmland inrättades hjälpcentret KAST (Köpare av sexuella tjänster) 2019 för att erbjuda sexköpare hjälp med att ta sig ur den brottslighet som sexköp utgör. Första året var antalet hjälpsökande 12 stycken. Men antalet hjälpsökande har sjunkit år för år och hittills i år har bara en enda person vänt sig till KAST för att få hjälp att ändra beteende.

– Det är alarmerande lågt och det gör det till en underutnyttjad resurs i länet, säger Elin Eklöf som arbetar med de här frågorna i egenskap av regionkoordinatior mot prostitution i region Bergslagen.

KAST har i Värmland tillgång till fyra behandlare som kan hjälpa sexköpare att bryta mönstret. I samband med att en sexköpare ertappas av polis erbjuds också denne kontakt med KAST. Men det är trots det få som vänder sig dit.

– Det här krockar ju med att det är fler som lagförs för sexköp, säger Elin Eklöf.

I videon ovan berättar Elin Eklöf om vad hon tror är orsaken till att så få sexköpare söker hjälp.

KAST

Begreppet KAST är en förkortning för köpare av sexuella tjänster och verksamheten i Värmland finansieras av Region Värmland, Svenska kyrkan samt Forshaga, Hammarö, Grums, Kil och Karlstads kommuner. Möjligheten att söka hjälp genom samtalsstöd hos de fyra behandlare som finns i KAST gäller dock invånare i hela länet. KAST erbjuder också personer som upplever att de har en problematisk porrkonsumtion samtalsstöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.