I år deltar ett 20-tal värmländska idrottsföreningar i Prideparaden i Karlstad. I fjol var det bara två. Foto: SVT/TT

Fler idrottsklubbar går i Prideparaden

Uppdaterad
Publicerad

När Prideparaden går genom Karlstad på lördag tar idrottsrörelsen plats på ett helt nytt sätt. Förra året gick två klubbar i paraden – i år går ett 20-tal idrottsföreningar.

– Idrottsrörelsen är en del av samhället därför är det viktigt att vi finns med i Pridetåget, säger Kicki Johansson, ordförande i Värmlandsidrotten.

En av klubbarna som går i årets parad är Karlstads rugbyklubb.

– Vi är en inkluderande och välkomnande klubb från start så på så sätt är Prideparaden väldigt passande för oss, säger Amanda Björklund i Karlstads Rugbyklubb.

Amanda Björklund: ”Vi är en inkluderande och välkomnande klubb från start”. Foto: SVT

HBTQ-frågor är enligt dam- och ungdomstränaren Robin Klemets varken ett nytt eller känsligt ämne för klubben så att delta i paraden var inte något svårt eller stort beslut att fatta.

– Det har alltid varit självklart att alla är välkomna oavsett var du kommer ifrån och vilken sexuell läggning du har, säger han.

Enligt klubbmedlemmarna är HBTQ-frågor varken ett nytt eller känsligt ämne. Foto: SVT

Stor skillnad mellan länets klubbar

Värmlandsidrotten har bjudit in länets 1.000 idrottsföreningar att gå med i årets Prideparad i Karlstad och ett 20-tal av dem har anmält sig. Ordförande Kicki Johansson hade gärna sett att fler hakat på, men hon är ändå nöjd och ser det här som början på ett långsiktigt arbete.

– Idrotten är ju en del av samhället och därför är det viktigt att vi finns med och är en del av Pridetåget.

Värmlandsidrottens ordförande Kicki Johansson är nöjd att så många idrottsföreningar deltar i Prideparaden i år – men hoppas att det blir fler och fler. Foto: SVT

Hur mycket skiljer det sig åt hur man jobbar med de här frågorna i olika klubbar?

– Det skiljer sig mycket, så vi har en resa att göra och det är en stor utmaning, säger Kicki Johansson.

Tror att de inte är välkomna

Karlstad Rugbyklubb har fått mycket positiv respons för beslutet att gå med i paraden och Robin Klemets rekommenderar andra klubbar att haka på för att fler ska veta att de är välkomna till idrottsföreningarna.

– Det finns de som tror att de inte är välkomna i dag, just därför är det värt att engagera sig, säger han.

Karlstads rugbyklubb är en av det 20-tal idrottsföreningar som tågar i Prideparaden på lördag. Foto: SVT

Vad betyder Prideparaden för dig?

– Det betyder inget större för mig personligen, men det är en sak jag gör av solidaritet, säger Robin Klemets.

– För mig betyder det jättemycket. Inte bara folkfesten i sig utan att vi har privilegiet att visa att man är för varje människa, säger Amanda Björklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.