Fler räddas med hjärt-lungräddning

Publicerad

Allt fler värmlänningar får snabb hjälp vid plötsliga hjärtstopp visar ny statistik från Hjärt-Lungfonden.

Idag får 75 procent av alla som drabbas av hjärtstopp i Värmland hjärt-lungräddning innan ambulansen kommer. Det är nästan dubbelt så många som i början av 90-talet. Enligt fonden beror den positiva utvecklingen på att så många svenskar utbildas i hjärt-lungräddning.

– Det är oerhört glädjande att så många lär sig hjärt-lungräddning och vågar ingripa när något händer. Men ännu fler behöver lära sig hjärt-lungräddning och det finns fortfarande ett stort behov av fler hjärtstartare runt om i landet, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

Siffrorna omfattar perioden 2013-2014. I Värmland fick 75 procent av de som drabbades av hjärtstopp hjärt-lungräddning innan ambulansen kom till platsen. Motsvarande siffra för riket är 70 procent år 2014. Andelen har ökat kraftigt sedan 1992, då bara 40 procent fick hjälp.

Större chans att överleva

Cirka 10 000 personer drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus varje år. Chansen att överleva för de som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen är mer än dubbelt så stor jämfört med gruppen som inte får hjälp enligt en stor studie från Karolinska institutet.

– Alla medmänniskor kan rädda liv och tack vare våra givare kan vi tillsammans med forskarna fortsätta att utveckla bättre metoder för att fler ska kunna agera snabbt vid hjärtstopp. Ett exempel är appen sms-livräddare som larmar HLR-utbildade personer som är i närheten av ett hjärtstopp, säger Kristina Sparreljung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.