Entrén på Karlstad Universitet Foto: SVT

Fler studenter avstängda för fusk

Publicerad

Antalet avstängningar för fusk på landets universitet och högskolor har ökat med närmare 40 procent på tre år.

Men den ansvariga tillsynsmyndigheten för inte längre någon statistik över fusket.

– Det är en fråga jag får följa upp, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning.

Avstängningarna för fusk har sedan 2013 ökat med 37,5 procent på de 33 universiteten och högskolorna som ingår i TT:s granskning. I fjol togs beslut om 733 avstängningar på de aktuella lärosätena – 103 fler än 2015 – vilket var en nyhet för tillsynsmyndigheten Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Tidigare samlade UKÄ in och sammanställde statistik om fusk från Sveriges universitet och högskolor. Men förra året slutade myndigheten med det.

-Vi kom fram till att det inte riktigt var vårt bord längre. Vi ska ha en konferens tillsammans med Universitets- och högskolerådet (UHR) om fusk i högskolan i november, men vi gör ingen statistik längre, säger Pontus Kyrk, verksjurist på UKÄ.

Svårförklarade orsaker

I genomsnitt genomfördes det 2,5 avstängningar för fusk per 1 000 helårsstudenter på de 33 lärosätena under 2016. Södertörns högskola genomförde flest per 1 000 studenter (7,3), tätt följd av Blekinge tekniska högskola (7,0) och Högskolan Väst (6,9).

Karlstads universitet hade 38 avstängningar under år 2016. Det är tio avstängningar fler än 2015 men bara två mer än år 2014. De senaste åren har Karlstads universitet varit stadiga på mellan 28 och 38 avstängnnigar. Per 1000 studenter hade de 2016 4,4 avstängningar och är med det sjua på listan över landets universitet och högskolor.

Den återkommande frågan, som är svår att besvara, är huruvida ett stort antal avstängningar beror på omfattande fusk eller är resultatet av ett nitiskt fuskjagande. Enligt samma logik är det svårt att veta om få avstängningar innebär att en högskola är fuskförskonad eller bara dålig på att sätta dit fuskarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.