Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dataspelsbranschen i Värmland växer och det är många studenter som flyttar hit för att studera spelutveckling. En av dessa är Lukas Lundin hör honom berätta mer i klippet.

Fler studenter och entreprenörer inom värmländska spelindustrin

Publicerad

Antalet nyanställda inom spelindustrin i Värmland ökade med 36 personer under 2021, visar ny statistik från branschorganisationen Dataspelsbranschen. Totalt finns i dag 20 olika dataspelsbolag i länet, och fler väntas i takt med att utbildningsplatserna ökar och fler studenter flyttar hit för att studera spelutveckling.

– Intresset för dataspelsbranschen blir bara större och större. Jag har väldigt svårt att se att det skulle mättas av. Jag tror det kommer fortsätta växa, säger Lukas Lundin som driver ett dataspelsföretag på egen hand.

Han är i uppstartsprocessen och håller just nu på att producera sitt första spel.

– Mina dagar ser väldigt olika ut eftersom jag är solo developer och gör allt i spelet. Det kan bli att jag sitter halva dagen och programmerar för att exempelvis göra en ny fiende i spelet och sedan på eftermiddagen kan jag sitta och rita hur den ska se ut. Nästa dag kanske jag animerar den och får den att börja röra sig.

Hör spelutvecklaren Lukas Lundin och studenten Amanda Wallin berätta i klippet om sin resa in i branschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.