Fler väljer kollektivtrafik – men inte i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige ökar antalet resor som görs med kollektivtrafik, men i Värmland har det de senaste åren stått still.

I snitt reser vi 155 resor med kollektivtrafik per år. Men i Värmland är siffran betydligt lägre, och ligger på omkring 45 resor per person. Samtidigt så har resandet med kollektivtrafik inte ökat i Värmland under de senaste åren, trots att det sker en ökning i resten av landet. Det visar statistik som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Men innan 2015 så skedde det en stadig ökning i åkandet, något som nu står helt stilla. Mellan 2005 och 2015 ökade resandet med kollektivtrafik med hela 40 procent. Men de senaste åren har ökningen gått trögare och mellan 2015 och framåt är det inte någon ökning alls.

Kollektivtrafiken i Värmland har under året rört upp känslor. I början av året var flera arbetspendlare i Eda och Charlottenberg upprörda över att det blev svårare att pendla när tidtabellerna ändrades.

LÄS MER: Pendlare från Eda kritiska mot indragna tåg

En rapport som svensk kollektivtrafik framställt visar dock att det är stora skillnader mellan hur nöjda resenärerna är med Värmlandstrafik respektive Karlstadbuss. Av resenärerna som åkte Karlstadbuss var tre av fyra nöjda med kollektivtrafiken, medan färre än hälften var nöjda med att resa med Värmlandstrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.