Andelen värmländska hushåll som har tillgång till snabbt bredband ligger fortfarande under riksgenomsnittet.

Fler värmlänningar får tillgång till snabbt bredband

Uppdaterad
Publicerad

Andelen värmländska hushåll som har tillgång till snabbt bredband har ökat med fem procentenheter på ett år. Men talet ligger fortfarande en bra bit under riksgenomsnittet.

I oktober förra året hade 74 procent av hushållen i länet tillgång till bredband med en hastighet på åtminstone 100 Mbit/s, visar Post- och telestyrelsens årliga kartläggning. Det var en ökning med fem procentenheter från 2017.

Men fortfarande är det en bra bit kvar till snittet för hela riket, som låg på 82 procent. Det kan till stor del förklaras med att Värmland är förhållandevis glesbefolkat, menar Erik Larsson, bredbandskoordinator på Region Värmland

– Vi har många landsbygsprojekt på gång, både under byggnation och sådana som ska komma igång. Det ska bli spännande att följa statistiken under det kommande året, säger han.

Glesbygd ökar mest

Det är framför allt i mindre tätbefolkade områden som tillgången har ökat det senaste året. I Grums kommun steg siffran med 31 procentenheter, från 42 till 73 procent. Även i Eda och Torsby har andelen stigit rejält i områdena utanför tätorten.

Bäst tillgång i länet har Hammarö och Karlstad, med 90 respektive 86 procent anslutna hushåll.

Målet är att 100 procent av hushållen i Värmland ska ha tillgång till snabbt bredband år 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.