Jenny Monsén på länsstyrelsen i Värmland är oroad för bland annat flodpärlmusslan. Foto: SVT

Flera vattenarter riskerar att dö ut i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Djurarter som kräftor, musslor och fiskar riskerar att frysa bort om inte vattennivån i vattendrag och sjöar höjs innan vintern. Just nu är länsstyrelsen ute på inventering av Värmlands vattendrag och sjöar.

I ett vattendrag väster om Arvika är vattenståndet så lågt att det knappt syns att det rinner något alls vid första anblicken. Men när vi kommer en bit uppströms hörs porlande, och efter ett tag syns även små pölar. Det är inga problem att stå mitt bland det som skulle ha varit bottenstenar en normal sommar.

Jenny Monsén är biolog på länsstyrelsen i Värmland och tillsammans med sina kolleger har hon varit ute de senaste två veckorna och inventerat. Resultatet visar att det är många vattendrag och sjöar som har väldigt lågt vatten.

– Många av vattendragen är till och med helt tomma, så det ser inte alls bra ut, säger hon.

I många vattendrag i Värmland är vattennivåerna väldigt låga efter sommarens torka. Foto: SVT

Det får förstås konsekvenser för djuren som lever där, framför allt för flodkräftan, flodpärlmusslan och öringen. De riskerar att torka ut för att vattnet rinner undan så snabbt att de inte hinner följa med. Många av de som överlever torkan lider också av syrebrist och alltför varmt vatten. Jenny Monsén går böjd över stenarna och plockar flodpärlmusslor som har hamnat fel och till exempel fastnat mellan stenar.

– De riskerar att bli instängda i hålor där de bara kan överleva ett tag, berättar hon.

”Då är det ingenting som överlever”

Hon hittar också flera tomma skal från pärlmusslor som inte hann undan i tid, utan blev kvar på tomma land. Och det börjar bli bråttom. Om det inte kommer mer regn innan vinterkylan riskerar sjöarna och vattendragen att bottenfrysa.

– Då är det ingenting som överlever, så det är ju ganska kritiskt läge.

En del flodpärlmusslor som Jenny Monsén hittar har redan dött, andra flyttar hon så att de förhoppningsvis överlever. Foto: SVT

Men Jenny Monsén har inte tappat hoppet helt. Tiden talar till naturens fördel.

– Det är ju augusti så lite regn borde det komma innan vintern kommer så att någonting kan överleva i alla fall, säger Jenny Monsén.

Länsstyrelsen uppmanar till försiktighet

På sin hemsida uppmanar länsstyrelsen värmlänningar att inte ta vatten från mindre sjöar och vattendrag.

Sommarens extremväder har torkat ut långa sträckor i flera av länets vattendrag, och sänkt vattenytan i mindre sjöar till mycket låga nivåer. Fiskar, kräftor och musslor har dött då deras hemmavatten torrlagts. Många av de överlevande lider av stress på grund av syrebrist och alltför varmt vatten. Stor försiktighet bör därför även iakttas vid fiske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.