Synen besiktigas med bilen

Uppdaterad
Publicerad

Var sjätte förare ser så dåligt att de inte uppfyller lagens krav och i dag hölls den årliga bil- och synprovningen.

Varje år får 3000 bilar körförbud på landets bilprovningar, eftersom de utgör en trafikfara. Belysningen är ett av de vanligaste felen. Var elfte bil får anmärkningar på strålkastarna. På förarsidan är det värre – var sjätte förare borde skaffa nya glasögon.

Idag kunde besökarna på bilprovningen i Karlstad också passa på att kontrollera sin syn och diskutera med en optiker. Bara för att synen var god vid körkortsprovet behöver den ju inte vara det idag. Men det kan vara lite känsligt att påpeka att någon förare verkar se dåligt. Då är det lättare med strålkastarna.

– Vi koncentrerar oss på bilen, säger Bosse Magnil, som är stationsledare på Svensk Bilprovning i Karlstad. Personen törs man ju aldrig kommentera, men visst kan det hända att man ibland funderar på hur lämpliga en del är som bilförare.

– Rätt var det är kan det vara någon som inte borde sätta sig i bilen, säger leg optikern Hoo-Han Artursson, som tillbringade dagen som optikerkonsult för de bilägare som kommit till bilprovningen. Bara under förmiddagen skickade jag fyra personer vidare för att prova ut glasögon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer