Foto: SVT

Flera misstänkt smittade i TBC

Uppdaterad
Publicerad

Ett fall av tuberkulos har konstaterats hos en elev på en skola i Filipstad.
Enligt Landstinget i Värmland misstänks flera personer vara smittade och smittspårning pågår nu.

En elev på en skola i Filipstad har konstaterats sjuk i tuberkulos. Ytterligare tio elever är misstänkt smittade.

– Vi har tagit blodprov som visar att dessa personer är misstänkt smittade men för att få en helhetsbedömning måste en lungröntgen ske innan det är färdigbedömt, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare vid Landstinget i Värmland.

”Allvarligt”

Den första eleven har konstaterats sjuk och smittsam, och det är i samband med detta som en smittspårning har påbörjats på personer som haft längre kontakt med den smittade. 

– Ingen av de provtagna har några sjukdomssymtom som tyder på aktiv tuberkulos, säger Ingemar Hallén.

Hur ser du på att så pass många misstänkt ha smittats?

– Det är allvarligt att såpass många blivit misstänkt smittade. Det är inte vanligt i Sverige.

Smittspårningen utvidgas

Enligt smittskyddsläkaren är det viktigt att skilja på begreppen aktiv och latent tuberkulos. Vid latent tuberkulos är individen smittad men inte sjuk eller smittsam.

– Det är viktigt att tydligt klargöra skillnaden på att vara sjuk och att vara smittad utan att vara sjuk. Ingen av de som smittspårats på skolan är sjuka, även om några visat sig vara misstänkt smittade. De kan därför fortsätta sitt arbete som elever och lärare precis som vanligt, säger Ingemar Hallén.

– Nu när flera är misstänkt smittade så utvidgar vi smittspårningen. Vi tar prover på lite fler folk för säkerhets skull, så det arbetet fortsätter.

Läs också: Ökning av tuberkulos i Värmland

Behöver man vara orolig för att bli smittad?

– Det är bra att ha en medvetenhet, att ha respekt, men det finns ingen anledning till oro. Det är viktigt att påpeka att detta går att bota och behandla.

Förra året konstaterades enligt smittskyddsläkaren 19 fall av TBC och hittills i år har 19 fall kontaterats.

– Det är ingen dramatisk ökning, säger Ingemar Hallén.

Enligt Hallén är personen som insjuknat i TBC på bättringsvägen.

– Han går på antibiotikabehandling och är inte längre smittsam.

Tuberkulos, som förkortas TBC, är en infektionssjukdom som framför allt påverkar lungorna, men tuberkulos kan påverka alla organ i kroppen.

Sjukdomen orsakas av tuberkelbakterier som sprids via luften genom hostningar. Om man är smittsam är det vanligast att man smittar någon inom den allra närmaste familje- och vänkretsen.

De flesta som blir smittade blir inte sjuka. Om man blir sjuk är det ofta inom två till fem år efter smitta, men ibland kan man bli sjuk långt efter att man blivit smittad, till exempel om immunförsvaret försvagas.

Tuberkulos är en ovanlig sjukdom i Sverige, men sett över hela världen är det en av de vanligaste infektionssjukdomarna. Om man har hiv löper man en större risk att få tuberkulos.

Man brukar bli helt frisk efter behandling med läkemedel.

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer