Flera personer gick genom isen på Vänern

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer gick på söndagen genom isen på Vänern vid Hult, söder om Kristinehamn.

Olyckan skedde på söndagseftermiddagen. Två personer ska då ha gått genom isen. Den tredje som gick igenom isen var en man som, enligt egen uppgift, ska ha försökt rädda de två som redan gått igenom isen på sjön.

– Min fru och jag noterade att isen var dålig och höll oss vid land när min fru noterade de två på avstånd och att de plötsligt försvann, skriver mannen i ett mejl till oss på SVT Värmland.

Gick själv igenom

Mannen gav sig ut på isen för att försöka hjälpa de två medan frun larmade SOS.

– Jag kom inte så långt innan jag noterade att isen var allt för dålig för att kunna ta mig hela vägen till de drabbade. Då brast isen under mig och jag fick ta av mig skidorna och bryta is ett antal meter innan jag med stavarnas hjälp kunde simma upp på isen och åla in till land.

Hade tur

De övriga två kunde räddas av Sjöräddningssällskapet med sin svävare som lyckligtvis var ute och övningskörde i närheten.

– Många har samverkat till ett lyckligt slut, sa insatsledare Daniel Brandberg efter sitt andra sjöräddningsuppdrag på söndagen.

Räddningstjänsten varnar

Räddningstjänsten i Karlstadregionen har fått information om att det finns folk som inte drar sig för att gå ut på Klarälven trots att vattnet är helt öppet en bit ut. En del går till och med nästan ända fram till kanten till det öppna vattnet och en del joggare lägger sin löprunda på älven kring sjukhuset.

Räddningspersonalen ber alla tänka på hur farligt det kan vara att gå ut på älvens is och att man även pratar med sina barn om riskerna med Klarälven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.