Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läget är bekymmersamt, säger biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Smittökning på skolor – flera stänger

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen bland unga har ökat markant sedan förra veckan. Flera skolor är så hårt drabbade att de stänger.

– Vi har haft ett stort antal fall bland elever i åk 8 och 9 och även lärare har smittats, säger Brian Tucek rektor på Engelska skolan.

Det största smittutbrottet just nu har skett på Engelska skolan där 84 elever och 13 lärare testade positivt förra veckan. Från och med idag har alla årskurser på skolan distansundervisning resten av terminen och avslutningsceremonierna ska ske digitalt.

– När det gäller niorna hoppas vi kunna hitta på någon bra lösning, men antalet smittade får avgöra säger Brian Tucek. Han är lättad över beslutet då smittan ökat så kraftigt den senaste tiden och ligger själv hemma med Covid-19.

”Mycket kraftig ökning”

Smittspridningen ökar bland unga och deras föräldrar enligt biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam. Framför allt gäller det Karlstad med kranskommuner.

Hör Anna Skogstam berätta om smittläget  klippet: ”Läget är bekymmersamt”

Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott beslutade på måndagen om distansundervisning på flera kommunala skolor:

Hela Rudsskolan övergår till distansundervisning, åk 8 och 9 på Norrstrandsskolan, åk 8 och 9 på Mariebergsskolan och enstaka klasser på Orrholmsskolan, Fredricelundsskolan och Hultsbergsskolan.

– Vi kunde se en mycket kraftig ökning från torsdag eftermiddag förra veckan, framför allt bland elever, säger Johan Sjövall, utbildningschef i Karlstads kommun.

Tror ni smittspridningen skett i skolan eller på fritiden?

-Vi har ingen klar bild av hur det gått till, det är kanske en kombination.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.