• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesvägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Ett 50-tal personer samlades i Vitsand för att visa sitt stöd för Aspeds skola, vars nedläggning innebär ”döden” och ”spiken i kistan” för bygden. Foto: SVT

Flera timmars resa till skolan när Aspeds skola läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar och boende i Vitsand hoppas fortfarande att deras byskola, Aspeds skola, ska kunna leva vidare. Trots nedläggningsbeslutet i Torsby kommun i början av juli.

De har överklagat politikernas beslut till förvaltningsrätten.

– Det här är rena galenskapen, säger Ann-Christine Pollack som har en dotter som gått på Aspeds skola och som nu måste åka till Torsby.

Flera barn kommer att få flera timmars resväg till och från skolan.

Nioåriga Alma Larsson kommer till exempel att få resa fyra och en halv mil i vardera riktning för att gå i skolan i Torsby.

– Jag vet inte hur vi ska få  ihop det, säger hennes mamma Ann-Charlotte Larsson.

– Hon får åka jättetidigt hemifrån, vid sex på morgonen och sedan kommer hon inte hem förrän vid fem på eftermiddagen. Det är inte rimligt med så långa dagar när de går i småskolan.

När SVT besöker Vitsand har ett 50-tal personer samlats för att visa sitt stöd för Aspeds skola, som politikerna i kommunfullmäktige i början av juli beslutade att lägga ner redan nu till höstterminen. Fram till sommarlovet gick ett 20-tal barn på skolan, som också fungerat som förskola.

Flera föräldrar har nu överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten.

Anser kommundirektören jävig

– Vi ser att kommunen inte följt barnkonventionen, vi ser en jävssituation i kommunstyret och vi ser att kommunen kör med mycket vilseledande information, säger Ann-Christine Pollack.

Jävssituationen skulle enligt henne vara att kommundirektören Thomas Stjerndorff sitter med flera uppdrag som inte borde kunna gå att kombinera: han är inte bara kommundirektör utan också skolchef och dessutom verksamhetsansvarig för Torsby skidtunnel samtidigt som han är vd för Torsby flygplats.

– Prioriteringarna var man lägger resurserna påverkas av en och samma person, säger hon.

Peter Jonsson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden och tillträdande kommunalråd säger att de följt alla regler. Han säger att han inte kan se att Stjerndorffs många stolar skulle kunna betraktas som jäv.

– En tjänsteman tar ju inga beslut utan tillför underlag....

Han säger att det kommer att bli långa resor till skolan för många barn men att det är ofrånkomligt i en så stor kommun.

– Vi har ju liknande redan idag. Det är kommunens storlek och den geografi vi har och det kan vi inte göra så mycket åt. Men det är förstås bra om det här prövas, säger han.

”Spiken i kistan för Vitsand”

Boende i området anser att skolnedläggningen kommer att drabba bygden negativt.

– Det blir döden. Spiken i kistan, säger Annika Kollfelt, som har barn på förskolan.

Peter Jonsson säger att det handlar om pengar och med sparkravet på åtta miljoner var beslutet ofrånkomligt.

– Det är klart att det är tråkigt när en skola försvinner men det är ändå ett beslut som ett nästan enigt fullmäktige tagit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.