• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Foto: Jenny Eriksson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tusentals elabonnenter utan ström

Uppdaterad
Publicerad

Runt 17 000 hushåll i Värmland är eller har varit utan ström och SOS har fått in flera larm om hinder över väg. På Hultsberg i Karlstad blåste ett träd över en bil som passerade.
– Föraren klarade sig utan skador, det blev bara plåtskador på bilen, säger Stefan Wickberg, presstalesperson på polisen Bergslagen.

Larm om nedfallna träd kom från hela länet. Bland annat i Säffle där har det kommit in 6-8 larm om nedfallna träd.

På RV 61 vid Edane föll träd över vägen.

Även i Filipstad på riksväg 26 vid Påland har träd fallit över vägen, liksom på riksväg 63 vid Brattfors och över järnvägen i centrala Torsby.

I centrala Sunne föll ett träd mot ingången till en pizzeria i centrum. På flera håll i Karlstad har det också blåst ner träd.

Flera nedblåsta träd har också rivit ned elledningar som orsakat bränder.

Strömavbrott

I blåstens spår är många utan ström. Hagfors, Arvika och Årjäng är de kommuner som haft störst problem med elförsörjningen. Men i stort sett hela Värmland har berörts av strömavbrotten.

– Det är blåsten som orsakar alla strömavbrott, säger Thomas Kult, kommunikatör på Ellevio och fortsätter:

– Vi visste om att det skulle blåsa i dag och har bemannat upp under dagen, felsökningar pågår för fullt, säger Thomas Kult.

Vet ni när strömmen kan vara tillbaka?

– Det är svårt att säga, vi jobbar på så gott vi kan. En del kan vi lösa från driftcentralen men är det ett nedfallet träd måste vi skicka ut personal och då kan det ta tid, säger Thomas Kult.

I Karlstad var runt 8 000 abonnenter utan ström. Men det berodde inte på ovädret utan på ett kabelfel.

Kollektivtrafiken i Värmland har också påverkats av nedfallna träd och kabelbrott vilket lett till inställda turer och förseningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer