Foto: SVT

Flodkräftan i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har idag bjudit in till en informationsdag tillägnad den utrotningshotade flodkräftan.

Under 2000-talet har beståndet av flodkräftor i länet halverats. Situationen för flodkräftan är enligt Länsstyrelsen akut. De största hoten mot flodkräftan är den illegala utsättningar av nordamerikanska signalkräftan och spridning av kräftpest.

Syftet med dagen är att informera om situationen för flodkräftan samt att diskutera hur fiskerättsägare och fiskevårdsområdesföreningar kan hjälpa till att bevara och utveckla ett hållbart fiske av flodkräftor i sitt vatten. Förutom föreläsningar om jakten på kräftpesten kommer informationsdagen ta upp vad fiskelagstiftningen säger, vad det innebär att bilda ett skyddsområde och vilken nytta det kan göra, samt hur det praktiskt går till att arbeta med ett lokalt flodkräftbestånd.

Medverkande under dagen är föreläsare från Länsstyrelsen Värmland, Hushållningssällskapet Värmland, Havs- och vattenmyndigheten, SLU Institutionen för akvatiska resurser och Gransjöns fiskevårdsområdesförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.